6.11.17

Καταφεύγουμε στο Ισραήλ - Περαιτέρω «σύσφιγξη» σχέσεων εξήγγειλαν Π.Καμμένος και Α.Λίμπερμαν

Περαιτέρω «σύσφιγξη» σχέσεων με το Ισραήλ εξήγγειλαν οι υπουργοί Άμυνας Π.Καμμένος και Α.Λίμπερμαν κατά την σημαρινή συνάντησή τους σήμερα στην Αθήνα.
Φαίνεται πως είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξοπλιστική φρενίτιδα και επιθετικότητα της Τουρκίας τουλάχιστον μέχρι σημείου «θερμού επεισοδίου»

Διότι μετά την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας συνήθως μένουμε μόνοι μας.
Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι σχέσεις των δύο λαών, του ελληνικού και του εβραϊκού, έχουν σφυρηλατηθεί κυριολεκτικά δια "πυρός και σιδήρου", σε δύσκολες εποχές»​
Συζήτησαν αναλυτικά για τις δυνατότητες εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κοινή εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας, την αντιμετώπιση του κυβερνοπολέμου, κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσθηκε η προοπτική συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της υποστήριξης διαφόρων υλικών, όπως εναερίων μέσων, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ παρέπεμψε τα θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, σε μελλοντικές επαφές των πρωθυπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
«Δεν είμαι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε ανώτατο επίπεδο»ανέφερε σχετικά.
Παράλληλα δήλωσε, ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε συνεργασίες με τις μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Εν ολίγοις ο Α.Λίμπερμαν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την συμμαχία Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου στην κοινή προσπάθεια εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της Α.Μεσογείου και δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόμενος σε μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες άφησε απέξω την Τουρκία.
Όπως είπε ο κ. Λίμπερμαν, η μεγάλη απειλή για τον μουσουλμανικό κόσμο είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις και έφερε ως παράδειγμα την Χεζμπολάχ, την Αλκάιντα και το Ιράν, στο καθεστώς του οποίου επέρριψε την ευθύνη για την παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των αξιόπιστων συμμάχων για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας των εξτρεμιστών και των χρηματοδοτών τους στην ευρύτερη περιοχή, που πλήττεται από κρίσεις.
Παράλληλα επισήμανε, ότι μαζί με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, «χτίζουμε ένα πυλώνα σταθερότητας και δημιουργούμε μια ενεργειακή οδό Μέσης Ανατολής –Ευρώπης».
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών χαρακτήρισαν εξαιρετική τη συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε φάση διαρκούς ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καμμένος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε, ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει και άλλες περιοχές για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων και το θέμα είναι υπό συζήτηση.
Αύριο συγκαλείται στην Αθήνα τριμερής διάσκεψη των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ο Π.Καμμένος δήλωσε:
Αναλυτικά τα λεγόμενά του:«Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ έχει συστηματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια - και ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια - μέσα από προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας. Θέλω να πω ότι διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση αυτών των προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ανταλλάξει πολύτιμες επιχειρησιακές και διδακτικές εμπειρίες και διαθέτουν ήδη ένα υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας.
Εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Έτσι, λοιπόν, χτίζουμε με το Ισραήλ έναν πυλώνα σταθερότητας, σε συνεργασία με την Κύπρο, αλλά και τις άλλες moderate χώρες της Μέσης Ανατολής.
 
Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων: στη συνεργασία και στη συνεκπαίδευση, στην αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, στους τρόπους προστασίας κρίσιμων υποδομών και βεβαίως στον σημαντικότατο τομέα της επαύξησης της αμυντικοτεχνικής μας συνεργασίας, που δρομολογούνται μέσα από κοινές συνεργασίες και στην αμυντική μας βιομηχανία.
Οι σχέσεις των δύο λαών, του ελληνικού και του εβραϊκού, έχουν σφυρηλατηθεί κυριολεκτικά δια «πυρός και σιδήρου», σε δύσκολες εποχές. Έχουμε υποφέρει και οι δύο λαοί τα ίδια δεινά, έχουμε συνεργαστεί και αλληλοβοηθηθεί πολλές φορές μέσα στην ιστορία μας και έχουμε αποδείξει ο ένας για τον άλλον την αξιοπιστία και τη φιλία μας.
 
Πάνω σε αυτές τις σχέσεις και τις αξίες χτίζουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή της οποίας η ασφάλεια διακυβεύεται από πληθώρα κρίσεων και απειλών, πολλές από τις οποίες ξεπερνούν την έννοια της κρατικής οντότητας και η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή μόνο με τη σημαντική συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
 
Περιμένουμε, βεβαίως, να φιλοξενήσουμε αύριο την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπου αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα και θέλω να πω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η επέκταση της συνεργασίας μας και στον ενεργειακό τομέα με τη δημιουργία ενεργειακών οδών που θα μπορέσουν να συνδέσουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη»
pronews