13.11.17

Σέρβοι μαχητές στο πλευρό των Ρώσων; Στα μαχαίρια Σερβία-Ουκρανία, ανακλήθηκε ο Σέρβος πρέσβης



    Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ουκρανία Ράντε Μπουλάτοβιτς κλήθηκε εκτάκτως στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς ως απάντηση στις αιτιάσεις του Κιέβου για την συμμετοχή Σέρβων μαχητών στο μέτωπο του Ντονμπάς.
    Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μία εβδομάδα, είχε ανακληθεί για διαβουλεύσεις στο Κίεβο ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο ΒελιγράδιΟλεσάντρ Αλεξάντοβιτς. Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η ανάκληση του πρεσβευτή έχει σχέση με την “τρομοκρατική δράση” υπηκόων της Σερβίας που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Στην ανακοίνωση αυτή αφήνονται αιχμές για παθητική στάση του Βελιγραδίου απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα και για μη εφαρμογή της σερβικής νομοθεσίας που απαγορεύει την συμμετοχή Σέρβων υπηκόων σε πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό.
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε αβάσιμες και κακόβουλες τις αιτιάσεις του Κιέβου. «
Στην Σερβία εκδικάζονται δεκάδες υποθέσεις εθελοντών που συμμετείχαν στους πολέμους στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει εκδικάσει ούτε μία υπόθεση πολιτών της που πολεμούσαν την δεκαετία του ΄90 εναντίων των Σέρβων στην Κροατία» επισήμανε σε συνέντευξη του ο Ί. Ντάτσιτς.
    Ο Σέρβος ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η κρίση που προκλήθηκε από την πλευρά του Κιέβου αποτελεί μία μορφή πίεσης προς τη Σερβία για να αποστασιοποιηθεί από την Ρωσία. «
Πρέπει να αποτελέσουμε θύματα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία» εκτίμησε ο Ι. Ντάτσιτς. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ έδωσε και πολιτική διάσταση στη συμπεριφορά του Κιέβου που έχει να κάνει με την δυσαρέσκεια της Ουκρανίας για το γεγονός ότι το Βελιγράδι επελέγη ως έδρα των “μυστικών”, ως προς το περιεχόμενο, συνομιλίων ΗΠΑ – Ρωσίας για το Ουκρανικό ζήτημα.
    Οι συνομιλίες αυτές ξεκίνησαν στις 
7 Οκτωβρίου όταν εγινε η πρώτη συνάντηση του απεσταλμένου του Ντοναλντ Τράμπ, του Κουρτ Γουόλκερ, και του συμβούλου του Βλαντιμιρ Πούτιν, του Βλαντισλάβ Σουρκόφ, στο Βελιγράδι. Η δεύτερη συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 13 Νοεμβρίου. Ο Ί. Ντάτσιτς εκτιμά ότι το Κίεβο δεν πρέπει να είναι και τόσο ευχαριστημένο με την εξέλιξη των συνομιλιών αλλά ούτε και με την έδρα στην οποία διεξάγονται.
    Η ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Κιέβου εκδηλώθηκε εντελώς απρόοπτα στις 
31 Οκτωβρίου, όταν ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Σερβία Ολεσάντρ Αλεξάντροβιτς, σε συνέντευξη του στο βαλκανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BIRN, προειδοποίησε ότι η Ρωσία μέσω της Σερβίας θέλει να βλάψει την Ευρώπη. «Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την Σερβία και τον σερβικό παράγοντα για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και να καταστρέψει την Ευρώπη. […] Ο Πούτιν δε νοιάζεται για τη Σερβία αλλά την χρησιμοποιεί ως μέσο για να διαλύσει την ευρωπαϊκή συνοχή» δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής.
    Ο κ. Αλεξάντροβιτς εκτίμησε ότι η Ρωσία εξοπλίζει τη Σερβία με αεροσκάφη για να δημιουργήσει προβλήματα με την Κροατία, ενώ χρησιμοποίει τον σερβικό παράγοντα στο Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία και το Κόσοβο για να προκαλέσει χάος και νέους πολέμους στα Βαλκάνια. Ο Ουκρανός πρεσβευτής ισχυρίστηκε μάλιστα ότι σήμερα 300 Σέρβοι εκπαιδεύονται και πολεμούν ως μισθοφόροι των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε την σερβική κυβέρνηση να πάψει να αδιαφορεί.

http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
Mignatiou.com