5.11.17

Ο Σημίτης μπαίνει στο κάδρο των εξοπλιστικών σκανδάλων; Ποιος τον εμπλέκει


Οι έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 1996-2004 δεν έκλεισαν με τις δικαστικές αποφάσεις κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχει πειστεί ότι θα μπορούσε μόνος να κάνει όσα έγιναν εκείνη την περίοδο της “ισχυρής Ελλάδας”. Της απόλυτης φούσκας…

Η Real News αποκαλύπτει σήμερα ότι στο κάδρο των ερευνών εκτός από τον διάδοχο του Άκη Τσοχατζόπουλου,τον Γιάννο Παπαντωνίου,μπαίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αυτό προκύπτει από τις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στις υποθέσεις του C4I και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών S.
Η κατάθεση-«φωτιά που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό στην υπόθεση των μιζών επί των ημερών του ανήκει στον Μισέλ Ζοσεράν πρώην πρόεδρο της εταιρείας Thaies που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και διεκδικούσε από το 2002 το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οπως αναφέρεται στις δικογραφίες από τη μέχρι τώρα ανακριτική έρευνα η οποία δεν εμποδίζεται από τη διαδικασία του άρθρου 96 του Συντάγματος έχει προκύψει ότι στις
13/7/2005 οεισαγγελέας της Γαλλικής Δημοκρατίας διέταξε προκαταρτική έρευνα βάσηδηλώσεων του Μ Ζοσεράν πρώην προεδρου της ταιρείας Thaïes engineering and consulting TEAC ο οποίος κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς εντός του ομίλου Thaies.
Οπως αναφέρεται περαιτέρω ο Μ Ζοσεράν δήλωσε μεταξύ άλλων στις 20/5/2005 στους Γάλλους εισαγγελείς :
“Κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2002 και στις αρχές του 2003. Από εκεί και ύστερα πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ Λουκά Ρωμανό,πρόεδρο της Thaies International Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Αμύνης. Εκείνος μου επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη συμφωνία πώλησης των φρεγατών στην Ελλάδα επετεύχθη μια συμφωνία σχετικά με την πληρωμή των προμηθειών με τον ίδιο τον υπουργό και η εταιρεία Thaies κέρδισε τον διαγωνισμό.
Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο κ Ζοσεράν είναι αυτή η σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S τον Φεβρουάριο του 2003 επί υπουργίας Γ Παπαντωνίου όπου η Thaies Nederland B.V ήταν ο κύριος υποκατασκευαστής (η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε ήταν ο κύριος ανάδοχος) και αντισυμβαλλόμενος με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα Οπως αναφέρουν οι ανακριτές στην έκθεσή τους το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κοινή ιστορική βάση για τις δύο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και που όπως αναφέρουν είναι απολύτως συναφείς μεταξύ τους.
Στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο κ Ζοσεράν αναφέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- σε όσα λέει στην κατάθεση αυτή σε σχέση με την ασφάλεια των Αγώνων. “Σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων ένας άλλος ανταγωνιστής ήταν η εταιρεία SAIC που υποστηριζόταν άμεσα από τον Dick Cheney. Και σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή τη συμφωνία γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό.
Οπως αναφέρει η δικογραφία επικαλούμενη τα στοιχεία των γαλλικών Αρχών ο Λ. Ρωμανός ήταν συγχρόνως αντιπρόσωπος της Thaies International Ελλάδος και της ΑΕ Electronic Systems Με βάση μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι γαλλικές Αρχές το 2005 η γαλλική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατ αγνώστων για τις πράξεις:
α) της διαφθοράς ξένων δημοσίων λειτουργών που διαπράχθηκε μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα και
β) της κατάχρησης δημοσίων αγαθών και συνενοχής και απόκρυψης του αδικήματος αυτού που διαπράχθηκαν σε βάρος των εταιρειών Thaies και Thaies International SA κατά τη σύναψη και εκτέλεση της προαναφερόμενης σύμβασης. Μάλιστα οι Γάλλοι ανακριτές της υπόθεσης έστειλαν στις ελληνικές δικαστικές Αρχές σης 2/1 1 2006 αίτημα δικαστικής συνδρομής σε εκτέλεση του οποίου κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων έγγραφα σε υλική και ψηφιακή μορφή στην οικία του Λ Ρωμανού.
Στο αίτημα αυτό των Γάλλων ανακριτών περιλαμβανόταν και η κατάθεση Ζοσεράν. Στις δικογραφίες αναφέρεται πως σε εκτέλεση ελληνικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες δικαστικές Αρχέςτης Γαλλίας για την ίδια υπόθεση ο Μ Ζοσεράν κατέθεσε στις 12/9/2016 πως όταν είπε στον Ρωμανό σε σχέση με τη σύμβαση ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ότι θεωρούσε απίθανο να κερδίσει η Thaies τη σύμβαση δεδομένης της παρουσίας μιας 100% αμερικανικής εταιρείας εκείνος του απάντησε πως αντιθέτως είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει λαμβανομένων υπόψη των κυκλωμάτων που θα ενεργούσαν και που είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους όταν η Thaies κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες.
militaire