22.11.17

Η Τουρκία ως απειλή σε αν. Μεσόγειο, Βαλκάνια και Ευρώπη – Η Ελλάδα να απαντήσει με το «Aegis»


Το γεγονός ότι η Τουρκία εξοπλίζεται με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυραύλους S-400, δεν ανατρέπει απλώς την ισορροπία δυνάμεων στο οπλοστάσιο Ελλάδας-Τουρκίας.
Αλλά ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό και την συνοχή του ΝΑΤΟ στην γραμμή Βόσπορος-Σουέζ.
Πέραν αυτού το πλέον κρίσιμο. Με τη στήριξη της Ρωσίας η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια.
Πέραν των κινδύνων που αυτά αποτελούν για την ευρύτερη περιοχή, αφού κατασκευάζονται σε σεισμογενείς περιοχές, είναι ζήτημα χρόνου η Τουρκία να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη.

Ευθέως απειλητική για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις χώρες των Αράβων, τις βαλκανικές χώρες, την Ευρώπη.
Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει την πρόσκτηση εδαφών ένθεν και ένθεν του Αιγαίου, με τα πυρηνικά της να αποτελούν οργανική απειλή για όλες τις χώρες που δεν αποδέχονται τον αυτοκρατορικό «μεγαλοϊδεατισμό» της.
Άλλωστε η Τουρκία με τα νέα δεδομένα είναι προφανές ότι θα επιδιώξει από την πλευρά του Ισλάμ και σε μια αρχική («εγκάρδια») συμμαχία με το Ιράν, να πρωταγωνιστήσει σε ένα μπρα-ντε φερ ισχύος με το Ισραήλ.
Τα περιθώρια που έχει η Ελλάδα απέναντι στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι περιορισμένα όπως πολλοί εδώ θα ισχυρισθούν. Αλλά πολύ συγκεκριμένα.
Η Ελληνική απάντηση και διασφάλιση δεν μπορεί να συσχετιστεί με την Ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη και σε γεωπολιτική και στρατηγική σύγχυση για να παίξει οποιονδήποτε επαρκή αποτρεπτικό ρόλο.
Η Ελλάδα άμεσα θα πρέπει να αναβαθμίσει εκ νέου την διμερή στρατηγική σχέση της με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα.
Σε μια πρώτη φάση με την αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών βάσεων στη χώρα και την ίδρυση νέων. Από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η Καλαμάτα, ο Άραξος, η Λάρισα είναι σημαντικά σημεία στον «κορμό» της Ελλάδας.
Σε μια δεύτερη φάση και σε μια άμεση και ουσιαστική απάντηση στη νέα Ρωσο-τουρκική στρατηγική συμμαχία η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στη αντι-πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θωρακίζοντας το ναυτικό της με το αμερικανικό σύστημα «Aegis».
Σε μια τρίτη και τελική φάση θα πρέπει να επιδιωχθεί σε βάθος τριετίας να διακηρυχθεί η εγγύηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας.

Μένιος Τασιόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου»