6.10.17

Έκτακτο: Xειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο


Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού από το Σάββατο, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά: 

α) τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

- την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα

- πρόσκαιρα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια

β) την ενίσχυση των ανέμων, των οποίων η ένταση θα φθάσει τοπικά τα 7 και πιθανώς τα 8 Μποφόρ

γ) τη σημαντική (6-8) πτώση της θερμοκρασίας.






Το χρώμα δηλώνει την ένταση του ανέμου στην κλίμακα μποφόρ (Από πάνω προς τα κάτω: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο μεσημέρι, Κυριακή μεσημέρι)
Το χρώμα δηλώνει την ένταση του ανέμου στην κλίμακα μποφόρ (Από πάνω προς τα κάτω: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο μεσημέρι, Κυριακή μεσημέρι)



Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, δεν αποκλείονται οι χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο κ. Καλλιάνος:

«Το Σάββατο έρχεται ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό με καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ισχυρούς ανέμους.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να απολαμβάνουμε ηλιοφάνεια και αυξημένες τιμές στη θερμοκρασία, όμως το Σάββατο θα είναι μια ιδιαιτέρως "δύσκολη" μέρα για αρκετές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποια τμήματα που δεν θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου από το πέρασμα του χαμηλού. Το κυρίως "πιάτο" της κακοκαιρίας θα έρθει το Σάββατο, όμως από το μεσημέρι της Παρασκευής θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε περιοχές του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου, στην κεντρο-νότια Πελοπόννησο αλλά και από το βράδυ στη νότια -κυρίως- Κρήτη, στις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα.

»Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν προβλήματα, αφού οι εντάσεις τους δεν θα ξεπερνούν 4-5 και πολύ τοπικά στο νότιο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

»Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ο καιρός θα είναι πολύ άστατος σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αν με ρωτήσετε πού θα βρέξει, θα σας απαντήσω σχεδόν παντού εκτός από τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων και της ανατολικής Πελοποννήσου. Επίσης, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις.

»Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πιθανές χαλαζοπτώσεις, οι ενισχυμένοι άνεμοι, η πτώση της θερμοκρασίας ειδικά στα βόρεια, αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα απασχολήσουν τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

»Δείξτε σας παρακαλώ ιδιαίτερη προσοχή και λάβετε τα μέτρα σας (εσείς που μένετε σε ισόγεια ή υπόγεια), διότι πρέπει να αποφύγουμε τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. Μακάρι να μη συμβεί αυτό ποτέ, όμως πρέπει να είστε προετοιμασμένοι».

Όπως αναφέρει, ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στις εξής περιοχές: 

- Κεντρικό & Βόρειο Ιόνιο
- Ήπειρος
- Δυτική Στερεά
- Θεσσαλία
- Μακεδονία
- Θράκη
- Νησιά του ανατολικού Αιγαίου
- Δωδεκάνησα
- ίσως τοπικά στη νοτιοδυτική Κρήτη.

Ο μετεωρολόγος προβλέπει περιορισμό των φαινομένων την Κυριακή.





Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης (Φωτό από πάνω προς τα κάτω: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο μεσημέρι, Κυριακή μεσημέρι)
Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης (Φωτό από πάνω προς τα κάτω: Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο μεσημέρι, Κυριακή μεσημέρι)


Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της χιονόπτωσης (Σάββατο βράδυ)
Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της χιονόπτωσης (Σάββατο βράδυ)


Η πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο, Σάββατο:

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και νότια. Τα φαινόμενα, που γρήγορα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, στα δυτικά, τα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο, θα είναι πιθανώς τοπικά ισχυρά. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ και από τα δυτικά. 

Άνεμοι: Στα δυτικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία βορειοδυτικοί μέχρι 7 Μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βορειοδυτικά.
zougla.gr