18.10.17

Η ΕΛ.ΑΣ. παρέλαβε το σύστημα επικοινωνιών TETRA


Την παραλαβή του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών (TETRA) της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά διαπραγματεύσεις μηνών με την εγκαταστάτρια εταιρεία. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες γραπτώς ότι «κατόπιν διαπραγματεύσεων οριστικοποιήθηκαν με σύμβαση οι όροι της εγκατάστασης και χρήσης του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας, που αρχικά είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ετήσιο τίμημα για τη συντήρηση του συστήματος μειώθηκε από 2,2 σε 1,6 εκατ. ευρώ καθώς και ότι η ανάδοχος εταιρεία θα προχωρήσει στη δωρεά 30 περιπολικών εν είδει αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Η αρχική σύμβαση παραχώρησης του συστήματος στο ελληνικό Δημόσιο υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια. Η παραχώρηση και εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνίας είχε τη μορφή δωρεάς, ενώ τη συντήρησή του θα αναλάμβανε η εγκαταστάτρια εταιρεία, αντί 2,2. εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «πάγωσε» τη διαδικασία, παρότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «γνωμοδότησε» θετικά και υπέγραψε τα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής. Τον περασμένο Ιανουάριο, δέκα βουλευτές της Ν.Δ. είχαν καταθέσει επερώτηση στη Βουλή, στην οποία ανέφεραν ότι «παρότι η Ελληνική Αστυνομία θα είχε τη δυνατότητα τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 να χρησιμοποιεί το αναβαθμισμένο επικοινωνιακό σύστημα, μέχρι σήμερα αυτό περιέργως δεν έχει παραληφθεί και δεν χρησιμοποιείται» και ζητούσαν να μάθουν «ποια τα αίτια της μη χρησιμοποίησης του δωρηθέντος συστήματος». Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του απαρχαιωμένου, αναλογικού συστήματος επικοινωνιών –ελλείψει TETRA– είχαν καταγγείλει συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών.
Προ μηνών, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τόσκας είχε ζητήσει εγγυήσεις για την υλοποίηση του έργου και μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης του συστήματος, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έστελνε τη σύμβαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα η δωρήτρια - εγκαταστάτρια εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά. Η κύρια σύμβαση υπεγράφη από τον κ. Τόσκα, ενώ εκκρεμεί το αμέσως επόμενο διάστημα η υπογραφή της εξαετούς σύμβασης συντήρησης.
kathimerini
Έντυπη