25.10.17

Νέες μαζικές αγορές Rafale και κορβετών Gowind 2500 από την Αίγυπτο - Ερχονται αιγυπτιακά μαχητικά στην Ανδραβίδα

Η Αίγυπτος θα προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (option) για 12 ακόμα γαλλικά μαχητικά τέταρτης γενιάς Rafale της Dassault και άλλες δυο κορβέτες Gowind 2500 της κρατικής γαλλικής Naval Group (πρώην DCNS), ως απάντηση στην απόκτηση μαχητικών F-35 από την Τουρκία, καθώς και της εκκίνησης του προγράμματος των φρεγατών TF100, αλλά και της έναρξης ναυπήγησης του "μίνι" αεροπλανοφόρου TCG "Anadolu".

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του στρατηγού αλ Σίσι, θέλοντας να οχυρώσει το κοιτασμα "Ζορ", ένα από τα δέκα μεγαλύτερα στο κόσμο το οποιο προέκυψε μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, γνωρίζοντας ότι ο μεγάλος αντίπαλός της στην περιοχή είναι η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν σύμμαχος της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας", της οποίας ο αλ Σίσι έχει φυλακίσει τα περισσότερα ηγετικά στελέχη με πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αφιχθούν στην Ελλάδα αιγυπτιακά μαχητικά (πιθανόν Rafale και αν όχι, σίγουρα F-16) για συνεκπαίδευση με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα.
Η Αίγυπτος έχει ήδη παραγγείλει και παραλαμβάνει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale F.3 και τέσσερις κορβέτες Gowind 2500, . Υπενθυμίζεται, ότι η Γαλλία έχει πουλήσει στην Αίγυπτο δύο φρεγάτες FREMM και δύο ελικοπτεροφόρα Mistral που ναυπηγήθηκαν για τους Ρώσους αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ, εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Επίσης παράγγειλε 36 μαχητικά MiG-35 από την Ρωσία, ένα όπλο ισάξιο με το γαλλικό Rafale, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα Antey-2500 μακρού βεληνεκούς. Η Αίγυπτος είναι σε ναυτικό επίπεδη αυτή την στιγμή η κορυφαία ναυτική δύναμη της Α.Μεσογείου.
pronews