10.10.17

Δραματικές εξελίξεις: Στο καταλανικό Κοινοβούλιο ο Πουτζεμόν - Ανακηρύσσει ανεξαρτησία;

Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας έφτασε πριν από λίγο ο ηγέτης των Καταλανών Κάρλες Πουτζεμόν ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στις 19:00 (η ομιλία του όμως αναβλήθηκε κατά μια ώρα στις 20:00 ώρα Ελλάδας), σε μια ομιλία που ενδέχεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, αν και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι και αυτή τη στιγμή τις προθέσεις του.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της El-Pais η αναβολή της ομιλίας του Πουτζεμόν οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα τη ανεξαρτησίας της Καταλονίαw (CUP) απέρριψε το κείμενο της ομιλίας του Καταλανού ηγέτη καθώς δεν ανέφερε ευθέως τίποτα για ανεξερτησία. .
Κατά άλλες πληροφορίες η αναβολή οφείλεται σε επαφές του με ηγέτες της Ε.Ε.
Η άφιξη του Πουτζεμόν στο περιφερειακό κοινοβούλιο έγινε παρά τα μέτρα της ισπανικής Αστυνομίας και τις φήμες ότι θα του απαγόρευαν να προσεγγίσει το χώρο.
Πάντως οι αρχές της Μαδρίτης είναι έτοιμες να συλλάβουν  αμέσως τον Πουτζεμόν, αν διακηρύξει ανεξαρτησία μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Παράλληλα έκδηλος είναι ο κίνδυνος συγκρουσεων μεταξύ της Αστυνομίας της Καταλονίας και των Αστυνομικών δυνάμεων της Μαδρίτης.
Όπως μεταδίδεται η  εθνική αστυνομική δύναμη της Ισπανίας έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις στην Καταλονία, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε μια επιδρομή εάν η καταλανική Αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Πουτζεμόν.
Οι δυνάμεις όμως της καταλονικής Αστυνομίας έχουν ακροβολιστεί γύρω απο το κοινοβούλιο με σκοπό να προστατέψουν τον Πουτζεμόν σε περίπτωση απόπειρας σύλληψής του απο τις ισπανικές αρχές.
Χιλιάδες διαδηλωτές έξω απο το κοινοβούλιο περιμένουν την ομιλία του Καταλανού ηγέτη





Διαμεσολάβηση της τελευταίας στιγμής από Α.Μέρκελ;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος προχώρησε σε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην καταλανική και τη ισπανική ηγεσία

Looks like rumours are that Merkel has managed to sort out a transitional arrangement between Rajoy and Puigdemont.