4.10.17

Προσάρτηση με λύση a la Μονακό προωθεί η Τουρκία για τα Κατεχόμενα

Προσάρτηση με λύση a la Μονακό προωθεί η Τουρκία για τα Κατεχόμενα με την δημιουργία κράτους εντός της τουρκικής επικράτειας όπως ανακοινώθηκε από τον αποκαλούμενο «ΥΠΕΞ» του Ψευδοκράτους Τασχίν Ερτουγρούρογλου, σύμφωνα με τον οποίο μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα η ομοσπονδία στην Κύπρο έχει πεθάνει.

Επί του πρακτέου όμως οι Τούρκοι ουδέποτε ήθελαν ομοσπονδία, επιζητούσαν την δημιουργία ενός τουρκικού προτεκτοράτου αφού θα παραβιάζονταν η αρχή της πλειοψηφίας και θα μπορούσε το τουρκοκυρπιακό κομμάτι να ασκεί βέτο στο πλειοψηφών ελληνοκυπριακό
Σύμφωνα με την Χουριέτ, μιλώντας σε εκδήλωση, ο δήθεν «ΥΠΕΞ» είπε ότι συζητούν με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός κράτους τύπου Μονακό, δηλαδή τα κατεχόμενα να αποτελούν ξεχωριστό κράτος μέσα στο κράτος της Τουρκίας.
«Πρώτον θα προσπαθήσουμε για αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ από τη διεθνή κοινότητα, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι αυτόνομη δημοκρατία, όπως το μοντέλο Μονακό - Γαλλία ή Βρετανία – Γιβραλτάρ. Δηλαδή μια δημοκρατία στην οποία να μεταβιβάσουμε τις αρμοδιότητες της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Τουρκία και τα υπόλοιπα να τα διοικήσουμε εμείς».
Ωστόσο επισήμανε πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια λύση θα ακολουθήσουν και πως θα αποφασίσουν μαζί με την Άγκυρα.
Πέραν τούτων, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι η παρουσία της Ουνφικύπ είναι πλέον αχρείαστη. Αναφερόμενος στις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ερτουγρούρογλου απείλησε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα διστάσει να κτυπήσει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ακόμα και αν αυτές είναι αμερικανικές.
 
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να το συζητήσουν αυτό το θέμα του φυσικού αερίου. «Ωστόσο εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σταματήσουν να κάνουν (οι Ε/Κ) του κεφαλιού τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ξένες εταιρείες είναι ότι αυτή τη δουλειά δεν θα μπορέσουν να την κάνουν με τους Ελληνοκύπριους. Γνωρίζετε ότι μετά από δική μας πρόσκληση ήρθε ένα τουρκικό σκάφος για έρευνες. 
Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιμείνουν στη μονομερή έρευνα. Εδώ και χρόνια με την εφαρμογή του εμπάργκο διαπράττουν ληστεία αλλά αυτή τη φορά δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επωφεληθούν».
Όταν ρωτήθηκε για το εάν εννοεί ότι η τουρκική πλευρά θα ‘χτυπήσει’ τα γεωτρύπανα και τα πλοία που κάνουν τις έρευνες, ανάμεσα στα οποία είναι και αμερικανικά, απάντησε: «Εάν χρειαστεί ναι. Βέβαια δεν το προτιμάμε. Αλλά αν υπάρξει ένταση τί άλλο να κάνουμε; Περιμένουν ότι θα κλείσουμε τα μάτια στα τετελεσμένα που προκαλούν οι Ελληνοκύπριοι; Εάν η ένταση αυξηθεί, υπεύθυνη γι’ αυτό θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Δήθεν ιδρύσαμε μαζί εκείνη τη δημοκρατία. Τότε που είναι οι Τ/Κ; Μας ρώτησε κανείς που είναι τα αποθέματα και τί δικαιώματα έχουμε σε αυτά;», αναρωτήθηκε.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μετά τη Νέα Υόρκη πήγε στην Ουάσιγκτον και παρακάθισε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών και οργανώσεων think tank.
Στη συνάντηση αυτή ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου απάντησε σε ερωτήσεις και ανέφερε πως μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό «για εμάς η επιλογή της ομοσπονδίας έχει πεθάνει.
Πρόκειται για μια αποτυχία 50 χρόνων. Δεν επιθυμούμε να προτείνουμε νέες μεθόδους ή να επιβάλουμε την άποψή μας. Αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας, το θέλουμε κι εμείς αλλά με διάλογο που θα συμμετέχει και η διεθνής κοινότητα. Αλλά αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας, δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θέλουμε να ορίσουμε το νέο οδικό μας χάρτη πριν από τις εκλογές των Ε/Κ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Ταχσίν Ερντουγρούλογλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά πλευρά είπε στο γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι από δω και πέρα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα διεξάγονται μόνο σε επίπεδο «κράτος με κράτος» και πως θέλουν να ορίσουν το νέο οδικό χάρτη πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι δεν έχει νόημα η ύπαρξή της, ωστόσο μπορεί να μετατραπεί σε μια δομή που να ασχολείται με ανθρωπιστικά ζητήματα.
Ήδη από πριν την κατάρρευση των συνομιλιών οι Τούρκοι απειλούσαν με προσάρτηση των Κατεχόμενων. Το Νοέμβριο του 2016 στο pronews.gr γράφαμε :
«Η Άγκυρα μετά την αποτυχία εξεύρεσης «λύσης» στις συνομιλίες Ακιντζί-Αναστασιάδη (βασικά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχθηκε την πλήρη υποταγή που ζητούσαν οι Τούρκοι) τώρα μιλάει για «προσάρτηση» της βόρειας Κύπρου προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία στον Ελληνισμό για ένωση των δύο ελληνικών κρατών, της Ελλάδας και της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας!
Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 1959 όταν με την Συνθήκη στης Ζυρίχης ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και όταν στη συνέχεια ακολούθησε το σχέδιο Άτσεσον το οποίο προέβλεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο εξ'απορρήτων σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, πρότεινε την προσάρτηση της «ΤΔΒΚ - Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην Τουρκία.
Η δήλωση έγινε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber : «Ακόμη  οι Άγγλοι επιχειρούν να ελέγξουν την ΤΔΒΚ. Να πω και κάτι ακόμη ξεκάθαρα. Κάποιοι προτείνουν οι συνομιλίες να συνεχιστούν, το νησί να ενωθεί, να γίνει ένα κομμάτι.
Σε περίπτωση λύσης οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Κύπρο. Πρόκειται για δυο βάσεις που έχουν καθεστώς χώρας. Έχουν σημαία και θέση στο διεθνές δίκαιο.
Μετά την λύση συζητείται η διατήρηση των βρετανικών βάσεων. Οι Άγγλοι κομάντος θα παραμείνουν στο νησί. Στις Βρετανικές Βάσεις την νύχτα της 15ης Ιουλίου υπήρχε κινητικότητα. Επίσης, κινητικότητα υπήρχε και στα αεροπλανοφόρα που βρισκόντουσαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον ασύρματο υπήρχε συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενο εισβολής στην Τουρκία. Κάποια μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν ανέμεναν σήματα. Υπό αυτές τις συνθήκες θα δώσω την Κύπρο στην Ε.Ε. και στην συνέχεια θα παρακαλώ για θεώρηση του Σένγκεν; Πρόκειται για μια δολοφονία.
Η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία. Σε περίπτωση που η ΤΒΔΚ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της με το υφιστάμενο καθεστώς τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό».
Φυσικάο σύμβουλος απηχεί τις απόψεις του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίο θέλει πακέτο αναθεώρηση όλα τα σύνορα με τους γείτονές του. Όμως δεν θα είναι τόσο βολικό για αυτόν όπως φαντάζεται.
Στην ουσία επανέρχεται το σχέδιο του Βρετανού Ντιν Άτσεσον.
Ο Ντιν Άτσεσον μετέβη στις 5 Ιουλίου του 1964 στη Γενεύη, την οποία χρησιμοποίησε ως βάση των δραστηριοτήτων του και κατάρτισε δύο σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου. Τα σχέδια όμως τελικά απορρίφθηκαν με ΕΥΘΥΝΗ του Μακάριου.
Το πρώτο σχέδιο προέβλεπε εκχώρηση της χερσονήσου της Καρπασίας στους Τούρκους για να γίνει μία αχανής τουρκική στρατιωτική βάση με δυνάμεις στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, ενώ επιπροσθέτως εκχωρούσε και αυτόνομα τουρκοκυπριακά καντόνια στον ελληνικό τομέα του νησιού. Ο ελληνοκυπριακός τομέας σε αντάλλαγμα θα ενώνονταν με την Ελλάδα.
Η Τουρκία απέρριψε το δεύτερο σχέδιο Άτσεσον και αποδέχθηκε το πρώτο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το πρώτο και αντιμετώπιζε πολύ ευνοϊκά την αποδοχή του δεύτερου. "Μας προσφέρουν μια πολυκατοικία έναντι αντιπαροχής ενός διαμερίσματος" συνήθιζε να λέει για το σχέδιο αυτό ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Στο Κυπριακό περιστράφηκε και η σύντομη συνομιλία που είχαν ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ου Θαντ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος, κατά τη διέλευση του πρώτου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 19 Ιουλίου.
Ο Μακάριος, ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, μετέβη στις 27 Ιουλίου στην Αθήνα. Απέρριψε κατηγορηματικά και τις δύο εκδοχές του σχεδίου Άτσεσον και έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο Κύπριος ηγέτης ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους στις 30 Ιουλίου:
"Αυτόκλητοι μεσολαβηταί ανέπτυξαν προσφάτως εις τα παρασκήνια της Γενεύης έντονον δραστηριότητα προς εκτροχιασμόν του Κυπριακού εκ της ακολουθητέας γραμμής... Οι αυτόκλητοι αυτοί μεσολαβηταί, ως καλώς γνωρίζω, επεξεργάσθησαν απαράδεκτα σχέδια λύσεως του Κυπριακού... Αισθάνομαι βαθυτάτην ικανοποίησιν, διότι τα σχέδια ταύτα προσέκρουσαν επί της σταθεράς αντιστάσεως της ελληνικής κυβερνήσεως".
Αυτά για να μην ξεχνάμε την Ιστορία. Εάν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε προσάρτηση τότε ο Ελληνισμός έχει μοναδική ευκαιρία να ενώσει τα δύο ελληνικά κράτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την γεωπολιτική του ενδυνάμωση, διότι πάνω απ'ολα είναι τα συμφέροντα του Ελληνισμού.
Το Σχέδιο Άτσεσον έμεινε έτσι στην ιστορία για άλλους ως μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το Κυπριακό, ενώ για άλλους ως πρώτη αποτυχημένη απόπειρα διχοτόμησης της Κύπρου.»
Αυτά είχαν συμβεί το Νόεμβριο του 2016 όταν ακόμα η συμφέρουσα προς τους Τούρκους «λύση» ήταν ακόμα στο «τραπέζι».
Να πούμε την αλήθεια ίσως αυτό που απειλούν (βασικά μπλοφάρουν) οι Τούρκοι να κάνουν, είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τον Ελληνισμό. Θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν τα εδάφη του Ελληνισμού. Τουλάχιστον να σωθεί ότι έχει ο Ελληνισμός τώρα. Μια οποιαδήποτε «λύση» στην ουσία καταργεί το δεύτερο ελληνικό κράτος και το παραδίδει στην επιρροή της Άγκυρας.
pronews