8.10.17

Περικύκλωση του ISIS από τις Συριακές ΕΔ ανατολικά της Al Mayadin στην περιφέρεια της Deir ez-Zor (φωτό, βίντεο)

Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν περικυκλώσει τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS ή Daesh) στην πόλη Al Mayadin στην ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει πηγή κοντά στις εχθροπραξίες η επιχείρηση του συριακού Στρατού που έχει ως στόχο να περικυκλώσει τους μαχητές του ISIS στην νοτιοανατολική πόλη Al Mayadin της Συρίας βρίσκεται ήδη σ’ εξέλιξη.
«Τα επιθετικά στρατεύματα του συριακού Στρατού «καθαρίζουν» περιοχές στα δυτικά προάστια της Al Mayadin» σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Sputnik.
Την προηγούμενη ημέρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει την καταστροφή θέσης διοικήσεως του ISIS στην περιοχή της Al Mayadin αναφέροντας ότι κοντά στους 80 τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επιδρομής ήταν ανάμεσά τους και σημαντικοί διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Νωρίτερα την Παρασκευή οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση εναντίον του ISIS στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Χομς ελευθερώνοντας περισσότερα από 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η πόλη της Al Mayadin είναι το μεγαλύτερο οχυρό του ISIS στην γειτονική επαρχία Deir ez-Zor. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν αυτόν τον κόμβο για την συσσώρευση όπλων και ανθρωπινού δυναμικού για να εξαπολύουν επιθέσεις σε Παλμύρα και Deir ez-Zor.
Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται επιθετικά έναντι του ISIS στην γύρω περιοχή της Deir ez-Zor. Οι περισσότεροι τζιχαντιστές έχουν απωθηθεί αρκετά χιλιόμετρα πιο πίσω ανατολικά και κατά μήκος του Ευφράτη.
Ένας μεγάλος αριθμός μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους έχει αρχίσει να διαφεύγει από την Al Mayadin προς τα βόρεια προάστια της επαρχίας της Deir ez-Zor.
Η Ρωσία επεκτείνει τον ρόλο της στην Μέση Ανατολή
«Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της εκστρατεία στη Συρία, η οποία αρχικά αντιμετώπιζε σκεπτικισμό και επικρίσεις στη Δύση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μόσχα όχι μόνο συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη σταθεροποίηση της κατάστασης της Συρίας, αλλά απέδειξε επίσης τον πολιτικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Ιταλός  γεωπολιτικός αναλυτής Giampiero Venturi.
Η Μόσχα διεξάγει την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Σε αντίθεση με τη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι ρωσικές προσπάθειες στη Συρία είναι απόλυτα νόμιμες μετά την έναρξη της εκστρατείας κατόπιν αιτήματος του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Venturi κατάσταση στη Συρία υπογραμμίζει τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών κατά της τρομοκρατίας, ιδίως κατά του ISIS. Η συμμετοχή της Ρωσίας έχει αλλάξει την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη Συρία, αλλά επίσης ρίχνει φως στη γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που υπήρξε «θύμα των δυτικών πολιτικών λαθών» τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Το 2013, ο Μπαράκ Ομπάμα (τέως πρόεδρος των ΗΠΑ) είχε πει ότι οι ήμερες του Άσαντ είναι μετρημένες. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει και ο Άσαντ είναι ακόμα στην εξουσία με την δύναμή του και την επιρροή στην Συρία να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι πριν από χρόνια. Στην πραγματικότητα, νικάει τον πόλεμο και αυτό το οφείλει στην ρωσική συνδρομή», είπε ο Ιταλός αναλυτής.
Επίσης υπογράμμισε ότι η ρώσικη επιχείρηση στην Συρία αποτελεί ένα παράδειγμα αποτελεσματικής αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχει «πραγματικά αποτελέσματα».
«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι είναι δυνατό να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με στρατιωτική δύναμη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας διεθνής συνασπισμός κρατών που θα έχουν μια σαφή κατανόηση των στόχων τους».
Σχολιάζοντας πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή, ο Ιταλός γεωπολιτικός αναλυτής τόνισε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο νέο πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον.
«Το Ιράν θα επιστρέψει στον διεθνή στίβο στο μέλλον άλλα το Ισραήλ δύσκολα θα αποδεχθεί τον ρόλο της Τεχεράνης σε Συρία και Μέση Ανατολή συνολικά. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να «μιλήσει» με το Ιράν και την ίδια στιγμή να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας. Μακροπρόθεσμα η Ρωσία θα είναι ο διαμεσολαβητής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», κατέληξε.
pronews