5.10.17

Σοβαρό θέμα με τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας – H απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών


Μήνυμα στη γείτονα Αλβανία να εγκαταλείψει εθνικιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου σχετικά με τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας που διδάσκονται στην Αλβανία.

Οπως τόνισε ο Δ. Καμμένος, «έχουμε πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην αρχή τής σχολικής χρονιάς, στα βιβλία της 9ης και 12ης τάξης στο σχολείο στην Αλβανία, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κεφάλαιο «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδος».
»Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της Τσαμουριάς, από το διαμοίρασμα της Β. Ηπείρου, περιοχές όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, ολόκληρη η Ήπειρος, η Πρέβεζα, η ‘Αρτα, η Ηγουμενίτσα.
»Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες βλέπουμε ότι οι Αλβανοί επιμένουν και ενώ εμείς, ως δείγμα καλής θελήσεως έχουμε αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον ελληνισμό της Β. Ηπείρου.
»Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση».

H ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί, με βάση τη μορφωτική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.
«Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 έγινε η τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής.
»Παρά την επιδίωξή μας, η αλβανική πλευρά δεν αποδέχθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση να συζητηθούν τα προβληματικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.
»Ωστόσο, στα πρακτικά αυτής της επιτροπής καταγράφηκε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έγινε λόγω των εκλογών εκεί και με ευθύνη της αλβανικής πλευράς» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος επισήμανε: «Η Αλβανία είναι μέλος της Ουνέσκο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
»Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί όμως δεν συνάδει με τις εκπαιδευτικές αξίες, δηλαδή, την ανεκτικότητα, την αμοιβαία κατανόηση και την αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων.
»Η διατήρηση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος των βιβλίων «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» δυστυχώς μας δείχνει ότι το αλβανικό κράτος είναι ακόμα εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις που είναι επιζήμιες, και πρώτα από όλα επιζήμιες για την ίδια την Αλβανία».
tribune