12.10.17

Δήλωση βόμβα ανώτατου αξιωματικού: «Αν μας δώσουν τα F-35 θα ακυρώσουμε τα ημίμετρα με τα F-16»

Ανώτατος αξιωματικός των ΕΔ μιλώντας στο pronews.gr στο περιθώριο της σημερινής πτήσης του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με μαχητικό F-16 block 52+ από την 110 ΠΜ Λάρισας δήλωσε σχετικά με την διάθεση ποσού 1+δισ. ευρώ για το «λίφτινγκ» στα παλιά F-16 αντί να προχωρήσει σε πρόγραμμα Ν.Μ.Α

«Έχουμε ζητήσει από τις ΗΠΑ να μας ενημερώσουν αν προτίθενται να μας πουλήσουν μαχητικά stealth F-35 όπως έκαναν στην Τουρκία. Αν μας δώσουν και μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε την μικρή οικονομική διαφορά που έχει το πρόγραμμα αναβάθμισης από την προμήθεια νέου μαχητικού τότε πάμε κατευθείαν για F-35. Δεν θα αναβαθμίσουμε τα παλιά F-16 καθώς τότε το πρόγραμμα θα είναι ασύμφορο. Από τις ΗΠΑ εξαρτάται.»
Έχει εμπεδωθεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ότι δεν μπορούν να σταθούν ούτε τα αναβαθμισμένα F-16 απέναντι στα F-35 και ότι δεν μπορεί να κλείσει το χάσμα ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με κίνδυνο να ηττηθούμε χωρίς καν να πολεμήσουμε.
Τόσο ο Π.Καμμένος όσο και ο Ε.Αποστολάκης είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την απόκτηση μιας μοίρας F-35 διαθέτοντας το σύνολο των κονδυλίων για το «λίφτινγκ» των γερασμένων F-16 από την στιγμή που οι ΗΠΑ εγκρίνουν και συμβάλλουν με χρηματοδότηση στο υπόλοιπο μέρος του ποσού που απαιτείται.
Σημειώνεται ότι βάση των τελευταίων προσφορών το F-35 δίδεται 83 εκατομμύρια δολάρια η μονάδα.
Αν οι ΗΠΑ αρνηθούν αυτό θα σημαίνει ότι δίνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον στρατηγικό έλεγχο του Αιγαίου και της Μεσογείου στην Τουρκία.
Σε μια αγωνιώδη έκκληση του προς την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είπε τα εξής: «Όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή»
pronews