19.10.17

«Αερομαχίες» Ουάσιγκτον-Βρυξελλών-Αθήνας προκαλεί η αναβάθμιση των F-16

Οι θεσμοί έπαθαν… βέρτιγκο με την ανακοίνωση Τραμπ ότι θα δοθούν 2,4 δισ. ευρώ για ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη - Νέα γραμμή της κυβέρνησης: Η συμφωνία θα υλοποιηθεί όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια

Παρενέργειες στις σχέσεις με τους δανειστές και σύννεφα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία υποτίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε διαβεβαιώσεις στην Ουάσιγκτον πως θα τελειώσει γρήγορα (σαν να καταπίνεις κινίνο;), προκαλεί η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Μία συμφωνία που κατά τον κ. Τραμπ μπορεί να φτάσει έως και 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί μόλις… στο 1,1 δισ. ευρώ!


Τα όσα ειπώθηκαν δημοσίως, αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αιφνιδίασαν τους
θεσμούς στις Βρυξέλλες και διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο με ερωτήματα και δυσφορία από τις πλευρά των δανειστών, που εγείρουν απορίες και προειδοποιούν ότι η διοχέτευση τόσων υψηλών κονδυλίων θα περάσει από τον έλεγχό τους!
«Αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι συνεπείς με τους στόχους του προγράμματος στήριξης και θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής» δήλωνε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και διαμήνυε ότι «οι θεσμοί θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση και των αμυντικών δαπανών, για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο ισχύει η παραπάνω δέσμευση».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνονται τις (αρνητικές) διαστάσεις, που έχει λάβει το θέμα και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες και προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι ο κ. Τραμπ απλώς υπερέβαλε με το ποσό, που τελικά θα διατεθεί.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings και κάνοντας μάλλον μία μήχανη αναφορά στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά γεωστρατηγικό και πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Άμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνική πλευρά. Είπε με νόημα ότι «θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο».

Τόνισε ακόμα σε μία προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα της κίνησης ότι είναι απαραίτητο να κρατήσουν οι ΗΠΑ τις ισορροπίες στην περιοχή και διαβεβαίωσε πως ό,τι συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά.

Το ίδιο ποσό ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δηλώσεις του νωρίτερα στην Αθήνα, εκτείνοντας το μάλιστα σε βάθος 15ετίας.

Σε μια νέα γραμμή άμυνας  απέναντι στην αντίδραση των Βρυξελλών για το deal αναβάθμισης των F-16 κυβερνητικές πηγές μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ουσιαστικά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Εμείς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 1 δισ. σε κοινωνικό μέρισμα», σχολίασαν και εκτιμούσαν ότι οι εταίροι δεν τα λένε αυτά και πως ίσως κάποιοι «τους βάζουν λόγια να τα λένε». Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ότι, αντίθετα, «προβαίνει στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να μην είναι αναξιοποίητα αυτά τα οποία έχουμε», «έχουμε την εθνική ευθύνη να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων». 

Παράλληλα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι το καθαρό κόστος θα είναι 1,1 δισ. και όχι 2,4 δισ. δολάρια επαναλαμβάνοντας, όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τρίτη, ότι αυτό θα γίνει σε βάθος δεκαετίας. Ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και πως αυτό που συζητά αυτή την ώρα η Ελλάδα, είναι η ελληνική πλευρά να δαπανήσει περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τον εκσυγχρονισμό 85 - 95 αεροσκαφών. Τα υπόλοιπα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφοροι φόροι και διάφορα αντισταθμιστικά, θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά, πρόσθεταν, και σημείωναν ότι στην Ουάσινγκτον «κατανοούν πως δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά ευαίσθητο γεωπολιτικό, ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή».


Ωστόσο το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σε κάθε περίπτωση τις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει κινήσεις, που απειλούν έτσι κι αλλιώς τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και επιπλέον δίνει την εντύπωση ότι δεν συνεργάζεται με τους Θεσμούς. Της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα πολεμικά αεροσκάφη είχαν προηγηθεί εξαγγελίες κυβερνητικών αξιωματούχων για έκτακτο κοινωνικό επίδομα ύψους 1 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση οι δανειστές. Είτε πρόκειται για πραγματικές προθέσεις, είτε απλά είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, που θέλει να εμφανίζει την κυβέρνηση να «αυτονομείται» από τους δανειστές και να μην δέχεται, υποτίθεται, την επιτροπεία, το όλο θέμα με τη… γαλαντομία προς κάθε κατεύθυνση, μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
prototthema