15.10.17

Νέα κρίση: Η Ρωσία απειλεί με αποχώρηση από τον ΟΗΕ μαζί με την ομάδα κρατών του CIS!

Σφοδρή ήταν η απάντηση της Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ αναφορικά με το σοβαρό συμβάν που συνέβη καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν βίζα σε Ρώσους στρατιωτικούς για να βρεθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα η Μόσχα, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να εξετάσει μέχρι την αποχώρησή της από τον οργανισμό των ΗΕ, μαζί με την ομάδα των κρατών που ελέγχει, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο διεθνών υποθέσεων σε άλλη έδρα,  από αυτή των ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή που εάν τελικά ληφθεί από το Κρεμλίνο θα προκαλέσει τεκτονικού τύπου ανακατατάξεις  στο παγκόσμιο σκηνικό, έχει να κάνει με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε θέματα ουσιωδών κανόνων  του διεθνούς δικαίου και των πλαισίων λειτουργίας του ΟΗΕ.
Στόχος της κίνησης αυτής, εάν τελικά υλοποιηθεί, είναι ο νέος αυτός διεθνης οργανισμός να έχει ως έδρα του μια ουδέτερη χώρα, όπως η Ελβετία για παράδειγμα, έτσι ώστε να αποφεύγονται πολτικές παρεμβάσεις όπως αυτή που έγινε απο τις ΗΠΑ
Παράλληλα η Μόσχα δείχνει την σοβαρή ενόχλησή της από τον διπλωματικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον εναντίον της, με συνεχή επεισόδια, παρεμποδίσεις στην μετακίνηση διπλωματικού προσωπικού και στην δραματική μείωση των Ρώσων διπλωματών στις ηΠΑ.
Σε ότι αφορά το συμβάν  ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Αλεξάντρ Εμελιάνοφ, δήλωσε πως οι αμερικανικές αρχές  δεν χορήγησαν βίζες στα μέλη της αντιπροσωπείας του γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιπροσωπεία που  θα επισκεπτόταν  με επικεφαλής τον σύμβουλο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αντρέι Τρετιακόφ την έδρα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του διεθνούς οργανισμού.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην χορηγήσουν βίζες σε μέλη αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Στη δεδομένη περίπτωση εκφράζουμε τη μέγιστη ανησυχία μας για την κατάσταση αυτή την οποία θεωρούμε απαράδεκτη», είπε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ως χώρα όπου έχει την έδρα του ο ΟΗΕ αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση φέρουν συγκεκριμένη ευθύνη για το περιστατικό αυτό.
Σημειώνεται πως η Ρωσία διατηρεί τον οργανισμό της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών στον οποίο περιλαμβάνονται 9 χώρες, αλλά εάν υπάρξει απόφαση για αποχώρηση της Ρωσίας τότε πιθανόν να ακολουθούσουν  και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα.
pronews