26.10.17

«Καταδρομική» επίθεση στο Α.Τ. Πεύκης -«Βροχή» μολότοφ, κάηκαν αυτοκίνητα [εικόνες]

*Σε επιθέσεις τέτοιες,θα πρέπει οι αστυνομικοί ευρισκόμενοι εν αμύνη να κάνουν χρήση των όπλων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ΠΚ.
ΑΛΕΞ
«Βροχή» έπεσαν οι βόμβες μολότοφ σε «καταδρομική» επίθεση που έκαναν άγνωστοι στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 κουκουλοφόροι πήγαν στο Α.Τ., που βρίσκεται επί της οδού Κονίτσης, και επιτέθηκαν πετώντας βόμβες μολότοφ και προκαλώντας φθορές σε δύο αυτοκίνητα, ένα περιπολικό και ένα Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένα εκεί. Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική, που προχώρησε στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς στα δύο αυτά οχήματα.

Η επίθεση δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά, ενώ οι κουκουλοφόροι τράπηκαν άμεσα σε φυγή. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση, ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, εκτίμησε ότι οι κουκουλοφόροι που πέταξαν τις μολότοφ κατά του αστυνομικού τμήματος ήθελαν νεκρούς. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε έναν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο τμήμα, λέγοντας ότι «σώθηκε επειδή μπήκε στη θωρακισμένη σκοπιά». «Είχαν ανθρωποκτόνο διάθεση. Πέταξαν μολότοφ στον φρουρό και στο γκαράζ για να πάρει φωτιά όλο το κτίριο», συνέχισε. Όπως τόνισε μάλιστα, οι άγνωστοι που πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις βάζουν πλέον μέσα στις μολότοφ λάδι ώστε να απλώνεται η φωτιά.
«Φοβόμαστε ότι θα έχουμε νεκρό συνάδελφο και νεκρό πολίτη», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.


Πηγή: iefimerida.gr 


*" …. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 Π.Κ. δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας. ΄Αμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει το άτομο για να υπερασπισθεί, τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση, που στρέφεται εναντίον τους. 
Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις. Η άμυνα είναι το παραχωρημένο στα φυσικά πρόσωπα δικαίωμα της κρατικής εξουσίας για την απόκρουση της προσβολής εννόμων αγαθών και την αποτροπή της διαταράξεως της ειρηνεύσεώς τους μέσα στον κοινωνικό χώρο. 
Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα του ατόμου και μάλιστα δικαίωμα αυτοτελές, ίδιο και δημόσιο. Εκείνο το οποίο κύρια ερευνάται είναι το αναγκαίο μέτρο της, πέρα από το οποίο υπάρχει υπέρβασή της. 
Ενδεικτικά κριτήρια είναι ο βαθμός του επικινδύνου της επιθέσεως, το είδος της απειλούμενης βλάβης, ο τρόπος της επιθέσεως, η έντασή της και άλλες περιστάσεις. Πρέπει να τονισθεί πως στην περίπτωση της άμυνας δε γίνεται αντιστάθμιση των εννόμων αγαθών, που συγκρούονται και προσβάλλονται τόσο από την άδικη επίθεση όσο και από την άμυνα.
 Δε γίνεται αξιολόγηση των εννόμων αγαθών, όπως συμβαίνει στην κατάσταση ανάγκης, ώστε να απαιτείται αναλογία ανάμεσα στο έννομο αγαθό που κινδυνεύει με την επίθεση και στο έννομο αγαθό που προσβάλλεται με την άμυνα. 
΄Ετσι, στην άμυνα μπορεί να προσβληθεί έννομο αγαθό του επιτιθέμενου υπέρτερο από το αγαθό που κινδύνευσε με την επίθεση, αρκεί να μην υπάρχει απαράδεκτη δυσαναλογία (Π.Κ. 22, παρ. 3). Εκείνο το οποίο μετρά στην υπέρβαση (Π.Κ. 23), δεν είναι η τελική βλάβη ή διακινδύνευση των αγαθών του επιτιθέμενου, αλλά ο τρόπος της άμυνας, η έντασή της, ή με άλλα λόγια η παραδοχή του ορθού μέτρου ενός αναγνωρισμένου μέσου (προσβολή) για ένα αναγνωρισμένο σκοπό (υπεράσπιση). 

Στην υπέρβαση της άμυνας κρίνεται η ενέργεια του αμυνόμενου και όχι το τυχόν αποτέλεσμά της.
 Το ζήτημα αν συντρέχει περίπτωση υπερβάσεως των ορίων της άμυνας είναι πραγματικό και ποιο είναι το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται αντικειμενικά, όχι μόνο από τα στοιχεία που ενδεικτικά αναφέρει η διάταξη του Π.Κ. 22 παρ. 3, αλλά και από τις λοιπές περιστάσεις. 

ΑΛΕΞ/EFENPRESS