30.10.17

Τούρκος δήμαρχος έβαλε τα κλάματα και παραιτήθηκε επειδή ο Ερντογάν απείλησε την οικογένειά του


Ο δήμαρχος του Παλαιόκαστρου (Μπαλικεσίρ) στην Αιολίδα της Μικράς Ασίας, Αχμέτ Εντίπ Ουγούρ, παραιτήθηκε μέσα σε δάκρυα από το αξίωμά του, υπακούοντας ενάντια στη θέλησή του στην εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι απειλήθηκε η οικογένειά του για να αναγκαστεί να παραιτηθεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, «αποκεφαλίζει» δημάρχους του κόμματός του που θεωρεί «αδύναμους κρίκους» στην υπεράσπιση της πολιτικής του.

Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί αρκετοί τοπικοί άρχοντες μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων και οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι επιχειρεί «ανανέωση» των στελεχών του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Diken, ο δήμαρχος του Μπαλικεσίρ παραιτήθηκε τη Δευτέρα (30/10) κλαίγοντας, δηλώνοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή αφού οι πιέσεις και οι απειλές για να πειστεί να εγκαταλείψει τη θέση του επεκτάθηκαν και σε μέλη της οικογένειάς του.
Την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε δημόσια τον δήμαρχο για να τον αναγκάσει να παραιτηθεί.
«Περιμένουμε την παραίτηση του δημάρχου του Μπαλικεσίρ τη Δευτέρα. Εάν δεν το κάνει, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Όλοι θα δουν τι θα κάνουμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο δήμαρχος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, υπεραμύνθηκε του εαυτού του. Τόνισε ότι δεν έχουν να του προσάψουν ούτε διαφθορά, ούτε αποτυχία, ούτε σχέσεις με τους γκιουλενιστές, αλλά «υπήρξαν πιέσεις και επεμβάσεις που επέκτειναν τις απειλές στην οικογένειά μου και το σπίτι μου. Αυτά ξεπέρασαν το σημείο αντοχής μου», είπε στους δημοσιογράφους.
«Δεν υπάρχει περίπτωση σε ό,τι με αφορά να συνεχίσω να πολιτεύομαι με το AKP», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ουγούρ. «Είμαι λυπημένος, προσβεβλημένος, αλλά ήρεμος».
Ο Ουγούρ ολοκλήρωσε τη δήλωσή του μέσα σε δάκρυα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τις παραιτήσεις των δημάρχων Προύσας Αλτεπέ, Μπαλικεσίρ Ουγούρ, Ουσάκ (Ουσάκειον) Νουρουλά Σαχάν, Νίτζδε (Τύανα) Φαρούκ Ακντογάν, Νεβσεχίρ (Νύσσης) Χασάν Ουνβέρ και Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ.
Οι δήμαρχοι Γκιοκτσέκ, Αλτεπέ, Ουνβέρ και Ακντογάν έχουν ήδη παραιτηθεί όπως και ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς και ο πρώην δήμαρχος της Ντούζτσε (Προυσιάς ή Κίερος), Μεχμέτ Κελές.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στην κριτική για όλους αυτούς τους «αποκεφαλισμούς» εκλεγμένων δημάρχων του κόμματός του, ισχυρίστηκε ότι δεν νίκησαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι αλλά ως μέλη του κόμματός του, οπότε και οι θέσεις τους ανήκουν στο κόμμα.
Η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι λειτουργεί αντιδημοκρατικά και ενάντια στη βούληση του λαού εξωθώντας σε παραιτήσεις εκλεγμένους δημάρχους.
tribune