1.10.17

Η άγρια καταστολή στην Καταλονία τραντάζει το πολυεθνικό βασίλειο της Ισπανίας (βίντεο)


«Αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την ισπανική Αστυνομία καταγγέλλει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, όπου χιλιάδες Καταλανοί πολίτες εμποδίζονται με άγρια καταστολή να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας από το βασίλειο της Ισπανίας.
Όπως είπε ο Καταλανός Πρόεδρος, η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την ισπανική Αστυνομία δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε με τη σειρά της τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί μετά τα επεισόδια έξω από εκλογικά κέντρα της Καταλονίας.
Ζήτησε επίσης τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Τουλάχιστον 38 άτομα τραυματίστηκαν από τη χρήση βίας από την ισπανική Αστυνομία μέχρι στιγμής.

Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος

Η Καταλονία δεν είναι απλώς μια επαρχία της Ισπανίας, είναι αυτόνομη επικράτεια με δική της Βουλή και Κυβέρνηση.
Οι Καταλανοί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος διαφορετικό από τους Ισπανούς. Στο παρελθόν η Καταλονία υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο.
Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος που αποτελείται από τα παλιά βασίλεια της ιβηρικής που ενώθηκαν υπό ένα στέμμα.
Εκτός από τους Καταλανούς άλλες εθνότητες υπό το ισπανικό στέμμα είναι οι Βάσκοι, οι Αραγωνέζοι, οι Καλλαίκοι (Κέλτες) της Γαλικίας, οι Αστουριανοί κ.α.
Στην Ισπανία οι επίσημες γλώσσες είναι πέντε και οι αναγνωρισμένες τρεις. Το βασίλειο της Ισπανίας δεν είναι ένα εθνικό κράτος, όπως λαθεμένα νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ένα πολυεθνικό κράτος. Η οικονομική κρίση, που προκάλεσε η γερμανική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει τα αποσχιστικά κινήματα στην Ισπανία.
Δείτε βίντεο από τα γεγονότα στην Καταλονία:
tribune