10.10.17

«Κατάπιε» την άμεση ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας ο Κ.Πουτζδεμόντ: «Πρέπει να το κάνουμε αλλά... στο μέλλον»

Δεν ανακήρυξε άμεσα την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόντ στην ομιλία του στο καταλονικό Κοινοβούλιο, προφανώς υποκύπτοντας σε πιέσεις διεθνών παραγόντων και ειδικά της Γερμανίας.

«Δεν σχεδιάζω απειλές και προσβολές. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό. Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι να την τροφοδοτήσουμε περαιτέρω», είπε ξεκινώντας, τόνισε όμως σε άλλο σημείο ότι η σχέση της Καταλονίας με την Ισπανία είναι πλέον μη βιώσιμη.
«Είναι προφανές πλέον ότι δεν πρόκειται πια για εσωτερικό ζήτημα. Η Καταλονία είναι τώρα ευρωπαϊκό ζήτημα», συνέχισε. «Είμαστε μέρος της ίδιας κοινότητας, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξουμε πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο», ανέφερε ακόμη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του όμως τόνισε «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την επιβίωση είναι η Καταλονία να γίνει κράτος. Η Καταλονία προσπάθησε να ακολουθήσει το ισπανικό σύνταγμα αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα».
Κάποια στιγμή, σταμάτησε να μιλά καταλανικά και συνέχισε στα ισπανικά, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας. «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, που θέλουμε απλά να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Η σχέση μας δεν είναι λειτουργική εδώ και χρόνια, πλέον είναι μη βιώσιμη»,ανέφερε.
Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες αφαίρεσης του διπλωματικού τίτλου που κατείχε για πάνω από έξι χρόνια ο παλαίμαχος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που έκανε μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα.
«H Ισπανία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και μία φίλη χώρα της Βουλγαρίας. Διατηρούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και μία έντονη συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο η αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του κ. Στόιτσκοφ θα είναι δύσκολη στο μέλλον λόγω της περίπλοκης κατάστασης στην επικοινωνία του με τις επίσημες ισπανικές αρχές μετά τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας στην ανακοίνωσή του. 
Απομείνει πλέον να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο η αφαίρεση του διπλωματικού αξιώματος του Στόιτσκοφ. 
Το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας λέει ότι «δεν μπορείς να αναστείλεις μια ανεξαρτησία την οποία δεν έχεις  καν ανακηρύξει».

Iceta (Catalan Socialist Party) says "cannot suspend a declaration that had not been made".

pronews