4.10.17

Αλβανικό δημοσίευμα: "Ο Ταχίρ Βελίου αντιδρά στις απειλές του Έλληνα προέδρου κατά της Αλβανίας"


Μετά τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που είχε βάλει στο στόχαστρό του, ο επικεφαλής φασιστικού Κινήματος στην Αλβανία,  αυτή τη φορά βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Politika»  έστειλε απειλητικά μηνύματα κατά της Αλβανίας σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι οι πράξεις των αλβανικών αρχών που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα εμποδίζουν την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ταχίρ Βελίου, επικεφαλής της φασιστικής οργάνωσης του «Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία» που διεκδικεί εδάφη από Ελλάδα και άλλα τέσσερα γειτονικά κράτη, αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές, οι οποίες καταρχήν δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του στο Facebook και κατόπιν έγινε αναδημοσίευση σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βελίου στο κείμενο του χαρακτηρίζει ως «ανύπαρκτη»  την ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα και καταφέρεται κατά της Ελλάδας, την οποία χαρακτηρίζει «καταστραμμένο κράτος»  παρουσιάζοντας παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρεί ότι έκανε η Ελλάδα κατά των Τσάμηδων πριν από περίπου εβδομήντα χρόνια, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Ο επικεφαλής της επεκτατικής οργάνωσης που αναγνωρίσθηκε επίσημα ως νόμιμης από το αλβανικό κράτος,  επικαλείται 11 άρθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία παραβιάστηκαν από τους Έλληνες σε σχέση με τους Αλβανοτσάμηδες.

Τα άρθρα τα οποία επικαλείται στο δημοσίευμά του και είναι της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 στο Παρίσι. Σε αυτά αναφέρονται: 

Το δικαίωμα στην ισότητα, ελευθερία στις διακρίσεις, δικαίωμα στη ζωή προσωπική ασφάλεια, ελευθερία από τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, δικαίωμα σε άδικη σύλληψη και έξωση, δικαίωμα ελεύθερου ταξιδιού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δικαίωμα στην ιθαγένεια, δικαίωμα στην ιδιοκτησία,  δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη,  δικαίωμα στην εκπαίδευση κλπ.
 
(Στοιχεία από zhurnal.mk, facebook)
--