20.10.17

Αλέξης Τσίπρας: «Αξιοποιούμε τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα – Η Ελλάδα άλλαξε κατηγορία»


«Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως και η εποχή που οι Έλληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, για μια φωτογραφία. Η χώρα άλλαξε κατηγορία».
Αυτό το συμπέρασμα από τις υπερατλαντικές συζητήσεις κορυφής των προηγούμενων ημερών μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ως προς τις κατηγορίες που δέχθηκε για απόλυτη ταύτιση με τον «ατλαντισμό» απαντά με δηκτικό τρόπο:
«Όταν πήγα στη Ρωσία με κατηγορούσαν για παράδοση στον Πούτιν. Όταν πήγα στη Κίνα για παράδοση στους Κινέζους που θέλουν να αγοράσουν τη χώρα μπιρ παρά. Τώρα ότι παραδόθηκα στον Τραμπ και τον Ατλαντσμό.
»Η πραγματικότητα είναι ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τι σημαίνει στα αλήθεια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική.
»Και το κυριότερο: αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε. Αλλά αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα μας.
»Και επίσης αυτό που δεν μπορούν ορισμένοι ούτε να κατανοήσουν, ούτε και να χωνέψουν είναι ότι η ταυτότητα και η καθαρή θέση απέναντι στα πράγματα δεν αποτιμάται ως αδυναμία, αλλά εκτιμάται ως πλεονέκτημα.
»Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, είχα τη τιμή να εκφωνώ αποχαιρετιστήριο στον Φιντέλ, στη πλατεία της επανάστασης στην Αβάνα. Προχθές βρέθηκα στο Λευκό Οίκο. Προφανώς όσοι με προσκάλεσαν δεν έπαθαν αμνησία».
Σε ανάλογο ύφος είναι το σχόλιο για το σενάριο που θέλει τους δανειστές έτοιμους να ζητήσουν επίσπευση των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για τη διετία 2019-2020:
«Η κατασκευή και η διακίνηση αρνητικών σεναρίων έχει καταντήσει κώνειο της αντιπολίτευσης.
»Δεν ξέρω πόσοι και ποιοι είναι ακόμα διατεθειμένοι να το πίνουν. Κάθε θετική είδηση συνοδεύεται από τοξικές φήμες και σενάρια σε μια προσπάθεια να μειωθεί η σημασία της.
»Στο εξωτερικό οι πάντες –κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις μας στις ΗΠΑ, και από τις συνομιλίες μας με την Κριστίν Λαγκάρντ, και από τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ- αναγνωρίζουν την μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας, και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
»Ο στόχος μας είναι να γράψουμε το τέλος σε μια μαύρη περίοδο για την Ελλάδα. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, ας ασχοληθούν με το να γράφουν σενάρια (αυτο)καταστροφής».
Με τη φράση δε, «το 2017 δεν είναι 2015», ο κ.Τσίπρας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές δεν φείδονται, εσχάτως, φιλοφρονήσεων προς την κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης, το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων είναι ορατό και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα αδιαμφισβήτητη. Πάμε μπροστά, με σταθερό βήμα.
»Αυτό υποχρεώνει τους πάντες να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους. Το 2017 δεν είναι 2015, αυτό έχω να πω. Μακάρι να το καταλάβουν και ορισμένοι θιασώτες της καταστροφής στην Ελλάδα».
Εμφανίζεται πάντως προσεκτικός στο πού θα κατευθυνθεί η υπεραπόδοση του φετινού πλεονάσματος:
«Θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Αυτή παραμένει η κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής μας. Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις θα πάρουμε όταν έρθει η ώρα».
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι τη λήξη του μνημονίου (το 2018) θα ακολουθήσει πολύ αυστηρή εποπτεία που θα είναι, ουσιαστικά, άλλης μορφής επιτροπεία:
«Καμιά σχέση με την αλήθεια. Αυτό που ονομάζεται εποπτεία, και ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα ισχύει και για την Ελλάδα, μετά το 2018. Θα υπάρξει παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας της χώρας. Όμως μνημόνια και επιτροπεία τελειώνουν.
»Προφανώς όμως συνεχίζεται το κώνειο. Η αντιπολίτευση του κωνείου είναι αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ, τελικά».
Αναφορικά με τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%) που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για μετά το 2018, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών:
«Και ως προς τα πλεονάσματα, αφού ρωτάτε, νομίζω πως όταν έρθει η ώρα, μπορούμε από άλλη θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
»Και να είστε σίγουρος ότι θα το αντιμετωπίσουμε χωρίς ανέξοδη ρητορεία.
»Ας μην προβλέπουμε, πάντως, σπασμένα πόδια, πριν πηδήξουμε το χαντάκι.
»Το βέβαιο είναι ότι τα πόδια μας θα έσπαγαν αν ακολουθούσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κύριος Μητσοτάκης με πρωτογενή πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030.
»Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα μνημόνιο με τους δανειστές. Αυτό σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις του κου Μητσοτάκη.
»Αν επιλέγαμε κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να πυροβολούμε τα ήδη σπασμένα πόδια μας».
Σε ερώτηση για το εάν θα επιμείνει στα ανοίγματά του προς την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, παρότι αυτά δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, ο πρωθυπουργός απαντά θετικά:
«Ναι, θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους, και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού, και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.
»Και πιστεύουμε ότι ώτα δεν έχουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και οι πολίτες, που αρνούνται την επιστροφή σε μια ακροδεξιά εκδοχή του παρελθόντος»
tribune