*

6.10.17

Λήγει η ομηρία των νέων συνταξιούχων


Μέσω… μνημονίων και δανειστών έρχεται η λύση για το τραγικό πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων νέων συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα ακόμη και για τρία χρόνια.


Ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τις συντάξεις που εκκρεμούν ανεξάρτητα από το πλεόνασμα που θα ήθελε να είχε. Διαφορετικά, η δόση δεν εκταμιεύεται. 
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν ακόμα και τις ημέρες του προσεχούς Σαββατοκύριακου
Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι τόσο τα πλεονάσματα, όσο οι ζωές των ανθρώπων που βρέθηκαν σε «ομηρία», χωρίς εισόδημα και με τεράστιες υποχρεώσεις.

Έτσι, λοιπόν, οι υπηρεσίες έκδοσης νέων συντάξεων του ΕΦΚΑ έχουν «πάρει φωτιά», αλλά από την έγκαιρη εκκαθάριση των αιτήσεων εξαρτάται η επίτευξη των μνημονιακών στόχων. 

Σε έγγραφο του διοικητή του Φορέα, Αθανάσιου Μπακαλέξη, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνεται το πόσο κρίσιμη είναι η σχετική διαδικασία, ενώ τονίζεται πως οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων θα δουλέψουν ακόμα και το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν «το ταχύτερο δυνατό και πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι έβγαιναν
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν «το ταχύτερο δυνατό και πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι έβγαιναν


Η διοίκηση του ΕΦΚΑ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν ακόμα και τις ημέρες του Σαββατοκύριακου 7-8 Οκτωβρίου προκειμένου να εκκαθαριστούν και να κλείσουν όσες υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων με ημερομηνίες 30/6 και 31/8.

Εάν δεν υφίστανται τέτοιες εκκρεμότητες προς εκκαθάριση, «θα πρέπει να λάβει γνώση εγγράφως η Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο. 

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως «εξυπακούεται ότι για όσους υπαλλήλους απασχοληθούν εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου θα ληφθεί μέριμνα προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια κατ’ αναλογία της επιπρόσθετης απασχόλησής τους, από 1.1.2018.».

Όπως τονίζεται προς τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, «το αποτέλεσμα των ενεργειών σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας».

Δηλώσεις Μπακαλέξη για το θέμα
«Ο ΕΦΚΑ είναι εθνική υπόθεση. Να τον αφήσουν να δουλέψει και να τον αφήσουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση» τόνισε ο διοικητής του Φορέα, Αθανάσιος Μπακαλέξης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το έγγραφο του ΕΦΚΑ με το οποίο ζητείται επίσπευση απονομής των συντάξεων.

«Όλοι αυτοί που τα λένε αυτά να μου πουν αν είναι κακό, το αν μπορέσουμε, την επόμενη Τρίτη, εκτός απ' αυτούς που πληρώσαμε με τις συντάξεις Οκτωβρίου να πληρώσουμε ακόμη έναν αριθμό συνταξιούχων που οι συντάξεις τους είναι σε καθυστέρηση» σημείωσε ο κ. Μπακαλέξης. 

«Εγώ εκτιμώ ότι τους έχει ενοχλήσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ» είπε, επισημαίνοντας πως στο τέλος του έτους το πλεόνασμα αυτό θα είναι μεγαλύτερο.

Εξήγησε, δε, ότι «εμείς κάνουμε προσπάθεια να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις μπορούμε» και πρόσθεσε: 

«Από την αρχή του έτους έχει γίνει μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε αλλάξει τα πάντα και είναι επόμενο να θέλουν συντονισμό και πολύ καλή προσπάθεια για να βγουν οι συντάξεις. Κι επειδή γνωρίζουμε ότι το να μην παίρνεις τη σύνταξη που δικαιούσαι είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, για αυτόν τον λόγο και προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να βγουν και περισσότερες συντάξεις».

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν «το ταχύτερο δυνατό και πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι έβγαιναν από όταν παραλάβαμε, και οι εκκρεμότητες θα είναι πολύ λιγότερες απ' αυτές που παραλάβαμε».

zougla.gr