30.10.17

Πώς δρούσαν οι Γεωργιανοί ληστές που βασάνιζαν τα θύματά τους με σίδερο


Επτά μέλη της σπείρας ληστών που έκαψε με σίδερο την ηλικιωμένη στην Κυψέλη συνέλαβε η Αστυνομία, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας συνεργός τους.
Οι δράστες χρησιμοποιούσαν σκληρή σωματική βία σε βάρος των παθόντων.
Οι έξι από τους συλληφθέντες είναι Γεωργιανοί (19,28,32,34,37 και 38 ετών) και ο ένας (34 ετών) είναι υπήκοος Καζακστάν.
Ο συνεργός τους που αναζητείται είναι Γεωργιανός και ηλικίας 47 ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 30 ληστείες και κλοπές από οικίες, ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν –μεταξύ άλλων- πλήθος κοσμημάτων και ασημικών, χρυσές λίρες, ηλεκτρονικές συσκευές, δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό
Κατασχέθηκαν επιπλέον επτά οχήματα, δύο πιστόλια, 324 φυσίγγια, ποσότητα κάνναβης, διαρρηκτικά εργαλεία και 5.450 ευρώ.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της σπείρας είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:
Αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν.
Προετοίμαζαν τις ενέργειες τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων.
Στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.
Το ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστή είχε ο 34χρονος συλληφθείς, υπήκοος Καζακστάν, ο οποίος δρούσε ως «οργανωτής», εποπτεύοντας και κατευθύνοντας την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με αναπηρίας δεν κινούσε εύκολα υποψίες με την παρουσία του στο χώρο.
Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών – κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.
Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητα τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά “passepartout”.
Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή και την αναγνώρισή τους.
Επιπλέον δεν δίσταζαν να ασκήσουν σκληρή σωματική βία στους παθόντες, ώστε να τους εξαναγκάσουν να υποδείξουν τα σημεία – κρυψώνες με χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας και χρηματοκιβώτια.
Η εγκληματική οργάνωση για τη διαμονή των μελών της ακολουθούσε την πρακτική των οργανώσεων του γεωργιανού οργανωμένου εγκλήματος, δηλ. την ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.
pronews