1.10.17

Εκατοντάδες τραυματίες στην Καταλονία – Οι Ισπανοί αστυνομικοί είχαν «βλέμματα μίσους»


Στους 337 έχουν φτάσει οι τραυματίες στην Καταλονία, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, με Ισπανούς αστυνομικούς να κάνουν χρήση σκληρής καταστολής για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας από το ισπανικό στέμμα.

Από την ισπανική πλευρά, εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη, δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.
Οι Καταλανοί είναι ξεχωριστό έθνος από τους Ισπανούς και στο παρελθόν είχαν δικό τους ανεξάρτητο βασίλειο.
Ενσωματώθηκαν τον 15ο αιώνα στην Ισπανία και από τότε έχουν διεκδικήσει πολλές φορές την ανεξαρτησία τους. Η Ισπανία είναι το πρώην βασίλειο της Καστίλλης.

Συμπλοκές για τις κάλπες

Σύμφωνα με την εφημερίδα LaVanguardia αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν.
Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις 9 το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις κάλπες.
Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα.
«Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα κλομπ.
»Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος

Η Καταλονία δεν είναι απλώς μια επαρχία της Ισπανίας, είναι αυτόνομη επικράτεια με δική της Βουλή και Κυβέρνηση.
Οι Καταλανοί είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος διαφορετικό από τους Ισπανούς. Στο παρελθόν η Καταλονία υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο.
Το βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος που αποτελείται από τα παλιά βασίλεια της ιβηρικής που ενώθηκαν υπό ένα στέμμα.
Εκτός από τους Καταλανούς άλλες εθνότητες υπό το ισπανικό στέμμα είναι οι Βάσκοι, οι Αραγωνέζοι, οι Καλλαίκοι (Κέλτες) της Γαλικίας, οι Αστουριανοί κ.α.
Στην Ισπανία οι επίσημες γλώσσες είναι πέντε και οι αναγνωρισμένες τρεις.
Το βασίλειο της Ισπανίας δεν είναι ένα εθνικό κράτος, όπως λαθεμένα νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά ένα πολυεθνικό κράτος.
Η οικονομική κρίση, που προκάλεσε η γερμανική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει τα αποσχιστικά κινήματα στην Ισπανία.
tribune