27.10.17

Φεύγει η Τρόικα και αφήνει πίσω... 70 προαπαιτούμενα

Αντιρρήσεις για το σχεδιαζόμενο επίδομα των 1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες - Αρχίζουν στις 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - Κλείδωσαν τα ποσά για τις συντάξεις χηρείας - Η κυβέρνηση ψάχνει 340 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα των τρίτεκνων το 2018

Με μια... βαλίτσα εκκρεμότητες αναχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής η Τρόικα από την Αθήνα, καθώς παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα και η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις ένα μήνα, για να ολοκληρώσει πάνω από 70 προαπαιτούμενα έως την επόμενη επίσκεψη των δανειστών -το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. 


Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Παρασκευής είναι πρωινό και σύντομο. Στις 08.30 το πρωί θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και στις 09.30 θα ακολουθήσει το ραντεβού για τα δημοσιονομικά και η σύνοψη του πρώτου πενθημέρου των επαφών. 
Έπειτα και από τη χθεσινή έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στην κυβέρνηση πνέει αέρας αισιοδοξίας, κυρίως για το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν ζητούνται νέα μέτρα για το 2018. 

Το θέμα παραπέμπεται για τα επόμενα ραντεβού με την Τρόικα, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (21 Νοεμβρίου). Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενό 0,3% έως 0,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 

Παρά την αισιοδοξία, ωστόσο, το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών. Η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς. 

Μεταξύ άλλων, όπως αναμενόταν, η Τρόικα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που ορίζονται στο νόμο Κατρούγκαλου και επιβαρύνουν χιλιάδες επαγγελματίες. 

Επιπλέον, στις επαφές της Πέμπτης στο Hilton κατέστη σαφές ότι το επίδομα για τους τρίτεκνους το 2018 θα εξαρτηθεί από τις περικοπές ύψους 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν στα υπουργεία. 

Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί 

Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες (ακόμη και για την πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να διευκρινιστεί στην επόμενη επίσκεψη της Τρόικας είναι ποιο θα είναι τελικά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.   
          
Στα θέματα που προχώρησαν την Πέμπτη ανήκει και το "αγκάθι" με τις συντάξεις χηρείας. Αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά από 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 το μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. 

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τέλος, αρμόδια πηγή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Επίσης, οι θέσεις για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς των υπουργείων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. 

Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα ανά Υπουργείο που θα περάσουν στη φάση αυτή. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία. 
protothema

Κατά πάσαν πιθανότητα  το 1 δις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση σαν επίδομα προς τους πολίτες, ήταν "επικοινωνιακό" κόλπο, αφού δεν επρόκειτο η τρόϊκα να το εγκρίνει....Δηλαδή ίσως ένα από τα συνηθισμένα κόλπα του Τσίπρα.
ΑΛΕΞ