31.10.17

Το σακίδιο που «πρόδωσε» τον 29χρονο που έστελνε τα τρομοπακέτα


Το σακίδιο που κουβαλούσε ο 29χρονος κατασκευαστής των τρομοπακέτων, όταν συνελήφθη για πρώτη φορά το 2011 σε επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, ήταν στην ουσία αυτό που οδήγησε τους αστυνομικούς στον εντοπισμό και τη σύλληψή του

Διαβάστε επίσης

Όπως αποκαλύφθηκε, οι αστυνομικοί είχαν πάρει το 2011 δείγμα DNA από το σακίδιο και το είχαν αφήσει στη βάση δεδομένων. Όμως ο νεαρός δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι Αρχές είχαν κάνει μια τέτοια κίνηση και πίστευε ότι παρέμενε άγνωστος για την ΕΛΑΣ.
Όταν λοιπόν πριν λίγους μήνες βρέθηκαν τα τρομοπακέτα στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, εντόπισαν πάνω στους φακέλους γενετικό υλικό που ταυτοποιήθηκε με το DNA στο σακίδιο και λίγο αργότερα με το DNA που βρέθηκε πάνω στον παγιδευμένο φάκελο του εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής άρχισαν να ερευνούν στενά τη ζωή του 29χρονου και διαπίστωσαν ότι από την ημέρα που εντάχθηκε στην «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» χάθηκε από τα στέκια του, χρησιμοποιούσε σπάνια κινητό τηλέφωνο ενώ στις διαδρομές που έκανε, εφάρμοζε όλους τους συνωμοτικούς κανόνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί τον έβλεπαν να αλλάζει συνεχώς διαδρομές και μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ήθελε να πάει κάπου, ενώ ακόμα και για τη διαδρομή που ακολουθούσε για το σπίτι του φρόντιζε πάντα να αλλάζει δρομολόγια.
Ο 29χρονος αποτελεί για την τρομοκρατία ένα «βαρύ» χαρτί καθώς πολύ γρήγορα έβαλε τα πόδια του σε δυο βάρκες και λειτουργούσε στον επιχειρησιακό βραχίονα και της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και του «Επαναστατικού Αγώνα».
Οι Αρχές θεωρούν ότι τουλάχιστον δυο ακόμη άνδρες είναι συνεργοί του 29χρονου οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν επίσης νοικιάσει κρησφύγετα ή και αυτοκίνητα με πλαστά στοιχεία.
9
Η σχέση του με την Πόλα Ρούπα άρχισε πριν από περίπου δυο χρόνια. Μπορεί στο στρατηγείο-γιάφκα της Ρούπα να βρέθηκαν στοιχεία ταυτοτήτων τα οποία χρησιμοποιούσε και ο 29χρονος, όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν και στο σπίτι της συνεργού της Ρούπα, Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, στοιχεία που δείχνουν ευθέως ότι ο 29χρονος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της τρομοκρατικής σπείρας.
Υπερβολικά σίγουρος ότι η αντιτρομοκρατική δεν θα έφτανε ποτέ στα ίχνη του και στη γιάφκα της οδού Αλκαμένους ήταν ο τρομοκράτης που έκανε συνεχώς δοκιμές με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο διαμέρισμα και ήταν έτοιμος μόλις του δώσουν εντολή τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, να κάνει το επόμενο χτύπημα χωρίς όμως, τουλάχιστον από τα ευρήματα, να μπορεί να εξακριβωθεί ποιος θα ήταν ο επόμενος στόχος.
Ο 29χρονος στρατολογήθηκε στα επισκεπτήρια του Κορυδαλλού, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει ως αλληλέγγυος τις δίκες της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα ερευνάται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ο άνθρωπος που έβαλε τον 29χρονο στην τρομοκρατία να είναι η νεαρή κοπέλα, μέλος της οργάνωσης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος».
Στα δυο laptop που είχε στο διαμέρισμα οι αστυνομικοί ψάχνουν να βρουν συνομιλίες μέσω Facebook με έγκλειστους τρομοκράτες, ενώ δεν αποκλείεται μέσω κωδικοποιημένων μηνυμάτων να του έστελναν τα ηγετικά μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»εντολές και οδηγίες για το επόμενο χτύπημα
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως μας έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη, «το Ίντερνετ παραμένει βασικό κομμάτι επικοινωνίας των έγκλειστων τρομοκρατών με τα ασύλληπτα μέλη των οργανώσεων. Όσο παραμένει ελεύθερο μέσα στις φυλακές, τόσο θα διευκολύνονται οι τρομοκράτες που δεν θέλουν να βάλουν τελεία στη δράση τους».
Πάντως όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι με την τρομοκρατία έτσι και ο 29χρονος φαίνεται να είχε έναν τρόπο να γεμίζει το ταμείο του παρά το γεγονός ότι δήλωνε φοιτητής και περιστασιακά εργαζόταν σε ένα μικρό καφενείο. Τα ενοίκια για την γιάφκα στην Αλκαμένους τα είχε δώσει σχεδόν από την αρχή στον ιδιοκτήτη. 
Οι Αρχές ψάχνουν τη ροή του χρήματος και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη ληστεία που είχε κάνει η Πόλα Ρούπα στην τράπεζα μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία».  Οι μαρτυρίες από εκείνη τη ληστεία κάνουν λόγο για μια ακόμη γυναίκα αλλά και για έναν άνδρα που οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν από το υποκατάστημα. 
Η εξερεύνηση του διαμερίσματος γιάφκα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ενώ τα εγκληματολογικά εργαστήρια θα μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις για το εάν έχουν βρεθεί αποτυπώματα μέσα στο συγκεκριμένο χώρο, και άλλων ατόμων που είναι γνωστά στις Αρχές. 


cnn.gr