7.10.17

Άσκηση «Παρμενίων 2017»


Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

 zougla.gr
Στο ΓΕΕΘΑ σημαίνει γενικός συναγερμός - ο εχθρός πέρασε τα σύνορα και τα στρατεύματα κινούνται προς την ενδοχώρα. Οι εντολές προς τους ταξιάρχους και τους διοικητές των στρατοπέδων στις ακριτικές περιοχές είναι άμεσες, χωρίς να χρειάζονται συγκεκριμένες οδηγίες: «Ακολουθήστε το αμυντικό πρωτόκολλο», κατά το οποίο όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τη θέση που θα λάβουν και τις περιοχές που θα καλύψουν, προκειμένου να ανακόψουν την εχθρική προέλαση.


Το πυροβολικό αξιοποιεί τις πρώτες πληροφορίες για να λάβει τις συντεταγμένες των εχθρικών στρατευμάτων - αυτή θα είναι και η πρώτη ελληνική απάντηση στην εισβολή. Την ίδια ώρα, το πεζικό, στρατιωτές και μικρά μηχανοκίνητα άρματα, «φορούν» το χρώμα της φύσης του Έβρου για να επιτύχουν κάλυψη-απόκρυψη, συνιστώντας την πρώτη γραμμή άμυνας, εμποδίζοντας τον εχθρό να αναπτύξει τις δυνάμεις του. Ακολουθεί «πυρ και κίνηση» προς τον απέναντι στόχο.







Αμέσως μετά, οι ερπύστριες των τανκς χαράσσουν το χώμα των ακριτικών περιοχών, καθώς τα τεθωρακισμένα λαμβάνουν θέσεις σε στρατηγικά σημεία, με εντολή να βάλλουν κατά βούληση, αιφνιδιάζοντας τις εχθρικές γραμμές, που εξαιτίας των συνεχών πληγμάτων υποχωρεί και προσπαθεί να ανασυνταχθεί λίγα χιλιόμετρα πιο πίσω. Ο αιφνιδιασμός δίνει την ευκαιρία για μαζική αντεπίθεση, με στόχο να μεταφερθεί η μάχη πια στο έδαφος του αντιπάλου.





Το «ιππικό» δεν θα είναι μόνο του σε αυτή την κρίσιμη αποστολή: επιθετικά ελικόπτερα πετούν συνέχεια πάνω από το πεδίο της μάχης, βάλλοντας με πυραύλους ακριβείας τις μονάδες του εχθρού που θα κάνουν το λάθος να εγκαταλείψουν τις καλυμμένες θέσεις τους, ακολουθώντας τις εντολές για «υποχώρηση».







Και εδώ έρχεται η ώρα της αεροπορίας: τα μαχητικά, αφού «καθαρίσουν» τον αέρα από τις εχθρικές απειλές, βομβαρδίζουν τις θέσεις των επίγειων στρατευμάτων, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο ανασύνταξης, ενώ σε διάστημα ελάχιστων ωρών, έχουν προκαλέσει βαρύτατες απώλειες, ακυρώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τα εχθρικά σχέδια παραβίασης των συνόρων μας...









Αυτές οι εικόνες που περιγράφουμε σημειώθηκαν σήμερα στον Έβρο, δεν συνιστούν όμως πολεμική εισβολή, αλλά την αναγκαία ελληνική στρατιωτική προετοιμασία ώστε να εξασφαλιστεί ό,τι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί...  

Ο λόγος, για τη σημαντικότερη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά και ρεαλιστικές συνθήκες μάχης, τον «Παρμενίων», που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με στόχο να δοκιμαστεί η ετοιμότητα όλων των Όπλων, να εφαρμοστούν πρακτικά στο πεδίο σε μεγάλη κλίμακα όσα μαθαίνουν τα στελέχη και οι οπλίτες αλλά και, κυρίως, να περάσει το μήνυμα της «αποτροπής», προς όσους επιβουλεύονται τα εδάφη της Ελλάδας και απειλούν εθνική μας κυριαρχία.

Το zougla.gr βρέθηκε στην Τελική Φάση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης -που περιλαμβάνει όλα τα Σώματα, καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό- που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολών-ασκήσεων "ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ" του Έβρου και παρακολούθησε τη λειτουργικότητα της Μεραρχίας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και των αρχηγών όλων των Σωμάτων.







Δείτε τις επίγειες και ενάεριες μονάδες του Ελληνικού Στρατού σε πλήρη ανάπτυξη και δράση, στο ρεπορτάζ του zougla.gr από τον Έβρο


00:06
01:53

Όπως εξήγησε ο Αντισυνταγματάρχης Θεόδωρος Τσιγγέλης, «η διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης στηρίζεται σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η 30 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία διεξάγει αμυντικό αγώνα με στοιχεία ενεργητικής άμυνας στην τοποθεσία της, με σκοπό να εφελκύσει τον εχθρό, σε προσχεδιασμένο χώρο εμπλοκής του. 

»Η Ταξιαρχία, μετά τον εφελκυσμό του εχθρού στον χώρο εμπλοκής, θα βάλλει εναντίον του, με όλα τα διαθέσιμα πυρά, για τη μείωση της μαχητικής του ισχύος, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει αντεπίθεση, για την πρόκληση του αποφασιστικού πλήγματος.

»Εκμεταλλευόμενη την επιτυχία, θα μεταφέρει τον αγώνα στο έδαφος του αντιπάλου και θα επιδιώξει τη δημιουργία συνθηκών για την ολοκληρωτική καταστροφή του».



Στην άσκηση «Παρμενίων 2017» συμμετείχαν: 

-Ένα Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, ως αμυνόμενη δύναμη. 
-Ένα Συγκρότημα Ίλης Μέσων Αρμάτων ως δύναμη αντεπίθεσης.
-Τέσσερις Πυροβολαρχίες.
-Έντεκα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα.
-Είκοσι ένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από πλευράς προσωπικού, συμμετείχαν 2.129 Αξιωματικοί και Οπλίτες των Χερσαίων Δυνάμεων, εκ των οποίων οι 117 Εθνοφύλακες και οι 149 Έφεδροι, καθώς και 59 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού.

Δείτε φωτογραφίες: 






































zougla.gr