15.10.17

Ο Ερντογάν στο τέλος θα βγάλει ένταλμα σύλληψης και για τον εαυτό του - Νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 100 πρώην αστυνομικών


Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί

Στο πλαίσιο των ερευνών για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 100 πρώην αστυνομικών και έχουν συλλάβει μέχρι τώρα 63 από αυτούς, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στο πλαίσιο της διευρυνόμενης καταστολής μετά το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.
Οι ύποπτοι φέρεται να ήταν χρήστες του ByLock, μιας εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων την οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούσε το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνείται κάθε ανάμιξη. Σύμφωνα με το Ανατολή, οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους υπόπτους σε 19 επαρχίες σε όλη τη χώρα.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία εν αναμονή της δίκης τους για σχέσεις με τον Γκιουλέν. Εκατόν πενήντα χιλιάδες έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις ένοπλες δυνάμεις, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα και μερικοί δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχία για την καταστολή, φοβούμενοι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως μόνο ένας τέτοιος διωγμός μπορεί να εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το δίκτυο του Γκιουλέν, για το οποίο υποστηρίζει πως έχει διεισδύσει βαθιά σε θεσμούς όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σχολεία και τα δικαστήρια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Πρώτο Θέμα,infognomon politics