5.9.17

Ίσως και να μην πάρει τους S-400 Triumf τελικά η Τουρκία


Αμφιβολίες για τον και κατά πόσον θα ολοκληρωθεί η συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για το αντιπυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς S-400 Triumf, εκφράζει σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Παρότι οι δυο χώρες δείχνουν να σπεύδουν να συμφωνήσουν για την πρώτη μεγάλη τουρκική αγορά όπλων από τη Μόσχα, ανησυχώντας τους συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, η συμφωνία μπορεί τελικά να μην υλοποιηθεί, γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με Τούρκους και Ρώσους αξιωματούχους, έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για την αγορά των S-400, που θα είναι το σημαντικότερο εξοπλιστικό συμβόλαιο της Άγκυρας με προμηθευτή που δεν προέρχεται από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρά όμως τις συνεχείς διακηρύξεις, η συμφωνία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.
Οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με το εάν η Τουρκία θα παραλάβει ποτέ τις συστοιχίες του συστήματος, αν και πολλοί θεωρούν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει, αφού το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιο ηχηρό από την προμήθεια αυτή καθαυτή.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη διατυπώσει την ανησυχία του, περνώντας το μήνυμα ότι η λογική υπαγορεύει, ότι μεταξύ συμμάχων ενδείκνυται η προμήθεια οπλικών συστημάτων που μπορούν να διασυνδεθούν.
Ο Ερντογάν επιμένει σε δηλώσεις του, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των ελληνικών S-300, λησμονώντας ότι η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε να αγοράσει τέτοιο όπλο, αλλά κατέληξε στα χέρια της μετά την κρίση που προκάλεσε η απόφαση προμήθειάς του από τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο ρεπορτάζ αποτυπώνονται οι δηλώσεις Ρώσων αναλυτών που εκφράζουν τους προβληματισμούς που κατέγραψε από την πρώτη στιγμή το «defence-point.gr» και αφορά τους κινδύνους για τη Ρωσία από τη μεταφορά της τεχνογνωσίας που ζητά η Τουρκία και την κατασκευή από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, πέραν του ότι η Ρωσία έχει υποχρεώσεις απέναντι σε πελάτες που έχουν παραγγείλει το σύστημα αλλά δεν το έχουν παραλάβει, όπως η Κίνα, ενώ εκκρεμούν παραδόσεις και στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αναλυτές, ίδιο με αυτό του «DP», είναι ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα, χρησιμοποιούν την υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο για να διαμηνύσουν τη δυσαρέσκεια αμφοτέρων προς τη Δύση, αν και για διαφορετικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, η μια χώρα δεν εμπιστεύεται την άλλη και η συμμαχία τους βασίζεται στο οικονομικό συμφέρον…

defence-point