18.9.17

Ο Κοτζιάς συνιστά στους Τούρκους “να διαβάσουν καλύτερα την ιστορία των S-300”


Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος είπε  σε  συνέντευξή του ότι, όταν πήρε η Ελλάδα τους S-300, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση.

Ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι “πρέπει κανείς να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο για να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε”.
Οι δηλώσεις Κοτζιά:
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του για την στάση που κράτησε η Ελλάδα στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Κουβεντιάσαμε τρία ζητήματα.
Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, όπου εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του. Επιπρόσθετα, διατύπωσα και τη δική μας πρόταση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΗΕ και να τον φέρει πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι ένα θέμα που θέλει πολλή δουλειά, αλλά έχω την εντύπωση ότι αρέσει και στον ίδιο.
Το δεύτερο θέμα που κουβεντιάσαμε ήταν τα Σκόπια. Παρών ήταν και ο κ. Νίμιτς που είχε δει, προχθές, τον κ. Βασιλάκη στο Λονδίνο για την πορεία των συζητήσεων. Όπως ξέρετε, μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για το ζήτημα του ονόματος.
Και το τρίτο, ήταν η συζήτηση για το Κυπριακό. Εμείς εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε κάνει στο Κραν Μοντανά, ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και με τις οποίες ήμασταν σύμφωνοι. Υπογράμμισα, δε, την ανάγκη να διατηρήσουμε και το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που είχε κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, την τελευταία βραδιά, που αφορούσε το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τα παρεμβατικά δικαιώματα και ούτω καθ’ εξής. Αυτό το κείμενο, δυστυχώς, όπως ξέρετε, εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου, δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί. Είναι, όμως, ένα κείμενο που το έβαλε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, ο Πρόεδρος Erdogan, υπεραμυνόμενος των επιλογών του για την αγορά των S-400 και θέλοντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ατλαντική Συμμαχία, είπε σε μια συνέντευξή του ότι, όταν πήρε η Ελλάδα τους S-300, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση…θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει κανείς να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο για να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, καλωσορίσατε καταρχάς. Αναφορικά με το Κυπριακό, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνονται έντονες ερωτήσεις στα ΗΕ για το τί μέλλει γενέσθαι μετά το Κραν Μοντανά, εκείνο που επαναλαμβάνουν τα ΗΕ είναι η περισυλλογή. Πώς αντιλαμβάνονται τα ΗΕ, κατά τη δίκη σας άποψη, μια τέτοια περισυλλογή, κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε όλοι πως κινείται η Τουρκία με παραβιάσεις…(; )
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει να κρατήσουμε δυο πράγματα. Το πρώτο, είναι –θεωρώ μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας- ότι έχει γίνει αποδεκτό από την αρχή των διαπραγματεύσεων -εννοώ του 2016- η αρχή ότι πρόκειται για μια ανοικτή διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει τελειωμό. Είναι συνεχής, αυτό που ονομάζουμε εμείς open ended. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε από τη Γενεύη 1 και το Κραν Μοντανά, τη Γενεύη 2 δηλαδή, αρκεί να το θέλουν οι πλευρές. Αυτήν τη στιγμή, η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση, την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά. Νομίζω ότι, είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου-των δυο κοινοτήτων και των τριών μικρών μειονοτήτων- και όχι προς όφελος τρίτης χώρας.
MILITAIRE