22.9.17

Τα ισραηλινά F-35A μπήκαν στην Συρία και εντελώς «αόρατα» κτύπησαν το αεροδρόμιο της Δαμασκού


Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες, ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη stealth F-35, μαζί με μαχητικά F-15I, έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την συριακή αεράμυνα.
Ερώτημα είναι αν έγιναν αντιληπτά από τις ρωσικές συστοιχίες των S-400 στην αεροπορική βάση Χμέιμιν στην Λαττάκεια.
Τα F-35A προηγήθηκαν και κτύπησαν μία αντιαεροπορική συστοιχία κι ένα ραντάρ σε μια κλασική αποστολή καταστολής εχθρικής αεράμυνας, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα συριακά ραντάρ (SEAD-DEAD) και εν συνεχεία ακολούθησαβ στα F-15I κάνοντας μια υγιεινή... βόλτα! 
Ηταν η δεύτερη επιχειρησιακή αποστολή των F-35A μετά από αυτή του Ιανουαρίου που είχε αποκαλύψει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Περισσότεροι από έξι πύραυλοι αέρος-εδάφους έπληξαν το αεροδρόμιο της Δαμασκού νωρίς το πρωί σήμερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου al-Mayadeen.
Υπενθυμίζεται, ότι η ισραηλινή Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία τα τελευταία χρόνια, ενίοτε και μέσω του εναέριου χώρου του Λιβάνου με τον στόχο να είναι συνήθως αυτοκινητοπομπές μεταφοράς όπλων της Χεζμπολάχ, ή αποθηκευτικούς χώρους με πυραύλους και άλλο στρατιωτικό υλικό της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης.
«Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο που ανήκει στη Χεσμπολάχ δίπλα στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο διευθυντής του συριακού παρατηρητηρίου στη Δαμασκό, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών τηρούν σιγή ιχθύος.
Το τελευταίο αυτό περιστατικό προστέθηκε στη λίστα με τις ισραηλινές επιχειρήσεις εντός συριακού εδάφους. Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις του στην πόλη Μαγιάφ. 
Τον Απρίλιο, είχαν σημειωθεί πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, προκαλώντας μεγάλες εκρήξεις.
Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεσμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έχει δηλώσει με κάθε επισημότητα, ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη ιρανικών στρατευμάτων εντός του συριακού εδάφους, προστατεύοντας, όπως χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί, την ασφάλεια των πολιτών του.
pronews