4.9.17

Ernst & Young: «Αισιοδοξία για την οικονομία της Ελλάδας» - Έρχεται το τέλος του αδιεξόδου;


Κάτι φαίνεται πως αλλάζει και έχει ανέβει σε πολύ μεγάλο βαθμό η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία αλλά και η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 16η έκδοσης του Global Capital Confidence Barometer (CCB) της Ernst & Young.

Συγκεκριμένα, αισιόδοξοι εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση εκτινάχθηκε στο 53% από 6% τον περασμένο Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016. Ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται ειδικότερα οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας (47%), καθώς και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων (40%).
Παράλληλα, έχει αυξηθεί στο 43%, από 21% τον Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016, και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η τοπική αγορά Σ&Ε βελτιώνεται. Ειδικότερα, ένα 60% (από 35% τον περασμένο Οκτώβριο) αναφέρει ότι βελτιώνεται η ποιότητα των ευκαιριών εξαγορών.
Με τα δεδομένα αυτά, για πρώτη φορά από το 2015 εμφανίζεται αυξημένο και το ποσοστό των συμμετεχόντων που εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επιδιώξει ενεργά Σ&Ε κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, φθάνοντας το 30% από 26% τον Οκτώβριο, υστερώντας, ωστόσο, ακόμη σημαντικά σε σχέση με το παγκόσμιο δείγμα (56%), σύμφωνα με την EY.
Κινητήρια δύναμη των σχεδίων Σ&Ε φαίνεται να είναι η ανάγκη για ανάπτυξη: είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 32% αναφέρει ως βασικό κίνητρο για τις Σ&Ε την απόκτηση τεχνολογίας ή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων και το 29% την αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ειδικής έκδοσης της EY, η αβεβαιότητα για την πολιτική και το ενδεχόμενο αυξημένου κυβερνητικού παρεμβατισμού  μέσω νέων πολιτικών και κανονισμών  περιλαμβάνονται μεταξύ των ανησυχιών των στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι συνάψεις συμφωνιών υποστηρίζονται από τους θετικούς εταιρικούς δείκτες και την ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης, με το 64% των στελεχών, έναντι 21% τον Οκτώβριο του 2016, να εκτιμά ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται.
Η αβεβαιότητα που πηγάζει από τον αυξανόμενο προστατευτισμό το 2016 θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς για εμπόδια στο εμπόριο, οι διασυνοριακές Σ&Ε αποτελούν ήδη σήμα κατατεθέν των συμφωνιών το 2017, με τις συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης να ανακάμπτουν. Οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης παντού, αν και εστιάζουν κυρίως ξανά στις αναπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με την έρευνα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ pronews