21.9.17

Eκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Ρωσία - Κτύπησε στόχο σε απόσταση 5600 χλμ.


Η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία διηπειρωτικό πύραυλο RS-24 Yars κατά τη τελευταία ημέρα των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων Zapad 2017, προκαλώντας πανικό στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο όπου η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. .

Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν ένα τελευταίου τύπου πύραυλο τον RS-24 Yars από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk βόρεια από τη Μόσχα και ο οποίος κτυπησε στόχο σε απόσταση 5600 χλμ. στο πεδίο βολής της Kura.
Η εκτόξευση του RD-24 έρχεται ύστερα από αντίστοιχη αμερικανική δοκιμή ICBM τύπου Minutemen III.
Ο RS-24 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του  TOPOL-M και εισήχθη σε υπηρεσία το 1997.
Έχει βάρος περί τους 50 τόνους, μήκος 20 μ. και μπορεί να εκτοξευθεί είτε από σιλό είτε από κινητή βάση.
Το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου ανέρχεται στα 12.000 χλμ. και διαθέτει πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων τριών σταδίων. Μπορεί να μεταφέρει 6 πυρηνικές κεφαλές οι οποίες μπορούν να στοχεύσουν ανεξάρτητα 6 αντίστοιχους στόχους.
Το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει «φόβους» ότι η ρωσική άσκηση ήταν προετοιμασία για «εισβολή» στην ανατολική Ευρώπη, φόβοι οι οποίοι εκφράστηκαν με μια σειρά υστερικών δημοσιευμάτων δυτικών ΜΜΕ.
Σε αυτή πρόκειται να πάρουν μέρος 17.000 στρατιώτες μονάδες από την Αεροπορία και το ναυτικό και περισσότερα από 3500 μέσα είτε εναέρια είτε στο έδαφος ή την επιφάνεια.  
Το σενάριό της αφορά μια επανάληψη σε άλλη χώρα της «προσάρτησης» της Κριμαίας με τις πολωνικές δυνάμεις να παίζουν το ρόλο του αμυνόμενου.
Εκτός της Πολωνίας και των ΗΠΑ στην άσκηση μετέχουν δυνάμεις από την Βρετανία, την Λιθουανία, την Λετονία την Γερμανία, την Σλοβακία, την Ιταλία την Βουλγαρία, την Ρουμανία, και οι Ουκρανία και Γεωργία ως παρατηρητές.
Σε απάντηση των ρωσικών ασκήσεων το ΝΑΤΟ πρόκειται να ξεκινήσει ια σειρά δικών του ασκήσεων με πρώτη την Dragon-17, η οποία θα διεξαχθεί με κέντρο την Πολωνία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.
Φωτογραφίες απο την μεγάλη άσκηση Zapad 2017
pronews