26.9.17

Οι Κούρδοι πανηγυρίζουν με ισραηλινές σημαίες και τρολάρουν Τούρκους, Άραβες και Ιρανούς


Το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Κούρδοι κάτοικοι της Ερμπίλ, της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για το σαρωτικό «ΝΑΙ» υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα.
Ανάμεσά τους πάμπολλοι που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, μιας και το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος που επίσημα υποστήριξε τόσο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όσο και την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Οι εικόνες των Κούρδων να πανηγυρίζουν με εβραϊκές σημαίες έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στα τουρκικά Μέσα.
Η φιλοκυβερνητική Daily Sabah στη διαδικτυακή της έκδοση αναφέρεται στο γεγονός, σημειώνοντας ότι «ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ο μόνος ηγέτης της περιοχής που επιδοκίμασε το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ενώ Τουρκία, Ιράκ και Ιράν εναντιώθηκαν, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή και να διχοτομήσει το Ιράκ, με την ιρακινή κυβέρνηση να το αποκαλεί αντισυνταγματικό».
Τουρκία, Ιράν και Ιράκ έχουν συσπειρωθεί ενάντια στην κουρδική ανεξαρτησία στο βόρειο Ιράκ για τους δικούς της λόγους η κάθε χώρα.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα την αντικαταστήσει -αργά ή γρήγορα- στον γεωπολιτικό ρόλο που έχει στην περιοχή και πιθανώς θα τη διχοτομήσει.
Το Ιράν φοβάται εκτός από την απόσχιση των κουρδικών επαρχιών του ότι ένα Κουρδιστάν σύμμαχος του Ισραήλ θα είναι απειλή στα σύνορά του.
Το Ιράκ τέλος, το ήδη βαθιά διχασμένο εδώ και μια δεκαπενταετία, με τους εμφύλιους πολέμους να διαδέχονται ο ένας τον άλλο (ακόμα και το Ισλαμικό Κράτος εμφύλιος πόλεμος είναι για το Ιράκ, αφού το ISIS είναι η πρώην Αλ Κάιντα του Ιράκ), περισσότερο φωνάζει επειδή το ζητάει το Ιράν, που έχει τη Βαγδάτη προτεκτοράτο του, παρά γιατί παραγνωρίζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή από το 2003 το ιρακινό Κουρδιστάν είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο.
Το Ισραήλ από την πλευρά του αναγνωρίζει στους Κούρδους έναν πολύτιμο σύμμαχο.
Οι Κούρδοι δεν είναι ούτε Άραβες, ούτε Τούρκοι, είναι αρχαίο ιρανικό γηγενές έθνος.
Ο εξισλαμισμός των Κούρδων είναι επιφανειακός, αφού οι ίδιοι παραμένουν βαθύτατα ζωροάστρες, ενώ ο ζωροαστρισμός διασώζεται ως ζώσα επίσημη θρησκεία σε μεγάλο ποσοστό του κουρδικού πληθυσμού.


  tribune