3.9.17

Άσκηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης από τζιχαντιστές


Ακόμα μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας τρομοκρατικής επίθεσης από τζιχαντιστές στην Ελλάδα σχεδιάζει η αστυνομία.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η νέα άσκηση θα πραγματοποιηθεί νυχτερινές ώρες σε πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας και θα μετάσχουν αστυνομικοί από τις «ειδικές» υπηρεσίες του σώματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη άσκηση προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε διάστημα λίγων μηνών. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) είχε φιλοξενηθεί άσκηση επί χάρτου με την επωνυμία «Τυφώνας». Περιελάμβανε έξι διαφορετικά σενάρια βασισμένα στις πρόσφατες επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών στην Ευρώπη.
Ο «Τυφώνας Νο 2» θα είναι άσκηση «πεδίου» και θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, πιθανότατα στην πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Μοναστηρακίου. Ηταν αποφασισμένο να πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις στη Βαρκελώνη, ωστόσο, μετά και τα νέα δεδομένα, η διατήρηση του αντιτρομοκρατικού επιτελείου σε εγρήγορση κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι ο «Τυφώνας Νο 2» θα πραγματοποιούνταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ενδέχεται να πάρει μερικές εβδομάδες παράταση λόγω ενός εξωγενούς παράγοντα: της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.
Τον Οκτώβριο
Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξήγησε, στην Καθημερινή, ότι «λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού τουριστών στο κέντρο της πρωτεύουσας, μια άσκηση τρομοκρατικής επίθεσης θα προκαλούσε ανησυχία μεταξύ των τουριστών, ακόμα κι εάν επιλέγαμε να την πραγματοποιήσουμε σε ώρες με μειωμένη κίνηση, όπως νωρίς τα ξημερώματα» και συμπλήρωσε ότι «για τον λόγο αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Οκτώβριο».
Η ίδια πηγή τόνισε ότι σκοπός της άσκησης είναι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), των ΜΑΤ και των υπολοίπων «ειδικών» υπηρεσιών να γνωρίζουν επακριβώς πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος.
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Τόσκας έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας», ενώ έχει επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας».
Η πρώτη αντιτρομοκρατική άσκηση επί χάρτου στην οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «Τυφώνας» πραγματοποιήθηκε το πρωί της 12ης Ιουλίου στα γραφεία του ΚΕΜΕΑ με τη συμμετοχή αστυνομικών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, των Διευθύνσεων Πληροφοριών και Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Περιελάμβανε σενάρια όπως επίθεση με βαν σε πεζούς, πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους, εκρήξεις σε χώρους συνάθροισης κ.ά.
eleftherostypos.gr