2.9.17

Η Ελλάδα θα αποκτήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο που της αρμόζει…


Βλέπουμε όλη αυτήν την περίοδο το ενδιαφέρον που έχει στρέψει επάνω της η Κυπριακή Δημοκρατία (και όχι σκέτο «Κύπρος») όχι μόνο λόγω των τριμερών διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στην Κραν Μοντανά, αλλά και για την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου που κρύβεται στο θαλάσσιο υπέδαφός της.

Κωνσταντίνος Καλφούντζος (Γεωλόγος)
MSc Κατάλυση και Προστασία Περιβάλλοντος
MSc Θαλάσσια Γεωλογία και Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία
Εταιρίες – μεγαθήρια όπως η Exxon Mobil, η Total και η ΕΝΙ με τη μοναδική τεχνογνωσία που διαθέτουν σε γεωτρήσεις βάθους άνω των 1.700 μέτρων δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας νοτίως της Κύπρου. Όποιος τολμήσει να θίξει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θίγει ταυτόχρονα και τα συμφέροντα Αμερικανικών, Γαλλικών και Ιταλικών πολυεθνικών.
Πώς συνδέεται όμως η περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα; Οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τους αδελφούς μας Ελληνοκυπρίους αλλά και το Ισραήλ που βρίσκεται ήδη στη φάση εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα αραγές τρίγωνο Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Ισραήλ.
Αυτό το τρίγωνο λοιπόν, το γεωστρατηγικό τρίγωνο, μπορεί να αποτελέσει το προγεφύρωμα των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην Ελλάδα, τη μοναδική χώρα που εγγυάται σταθερότητα και εκφράζει στον καλύτερο βαθμό τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον; Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά αυτό το διάστημα στη δημοπράτηση των δικαιωμάτων υποθαλάσσιας γεωφυσικής διασκόπησης των οικοπέδων νοτιοδυτικώς της Κρήτης και δυτικά της Ηπείρου και νοτίως της Κέρκυρας.
Καίτοι πολύ κακώς καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.), καμία από της προαναφερθείσες περιοχές δεν αποτελεί αντικείμενο διεκδικήσεων από άλλη χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα θαλάσσια σύνορα της Κέρκυρας με την Αλβανία, όπου από τα χείλη του Έντι Ράμα έχουν διατυπωθεί επισήμως αξιώσεις.
Ας έχουμε υπόψιν μας, ότι εμπειρικά, από το στάδιο της έρευνας μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης και εφόσον τα αποτελέσματα βγουν ενθαρρυντικά και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου το επιτρέπουν, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών.
Μακροπρόθεσμος στόχος
Δεν είναι λοιπόν μακριά η μέρα που μετά την Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα θα γίνουν εξαγωγοί χώρες φυσικού αερίου. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι η χώρα μας είναι «μαγαζί γωνία» από πλευράς γεωγραφίας.Όλοι οι μεγάλοι αγωγοί φυσικού αερίου, πλην του Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας, θα περάσουν αναγκαστικά από το έδαφός μας.
Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε ενισχύουν γεωπολιτικά τη χώρα μας στο διεθνές στερέωμα και παρά τις οικονομικές δυσχέρειες οι οποίες έρχονται και παρέρχονται, θα πάρει σύντομα το πάνω χέρι και στο Κυπριακό Ζήτημα, όταν -Θεού θέλοντος- η ελληνική Α.Ο.Ζ αποκτήσει σύνορα με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
defence-point.gr