12.9.17

Η Γερμανία προχώρησε σε εμπάργκο στις εξαγωγές οπλισμού προς την Τουρκία - Θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ;

H Γερμανία αποφάσισε την να αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης σε ότι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με το κράτος αυτό, σύμμαχό της στο NATO, παραμένουν τεταμένες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όλοι αναρωτιούνται εάν θα προχωρήσουν σε παρόμοια κίνηση και οι ΗΠΑ ή θα συνεχίσουν να δέχονται τις τουρκικές προσβολές
Η δήλωσή έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο ο οποίος αποκάλυψε πως άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πολιτών φέρεται να έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικού περιεχομένου. 
Έτσι λοιπόν το Βερολίνο αποφάσισε επίσημα πλέον να προχωρήσει σε εμπάργκο κατά της ερντογανικής Τουρκίας
«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις για μεγάλες εξαγωγές όπλων «που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες».
Ο Γκάμπριελ τόνισε ότι «το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να εξάγει όπλα σε κράτη που είναι σύμμαχοί του στο NATO, εάν του ζητείται. Όμως αυτό δεν είναι δυνατόν στην τρέχουσα συγκυρία και όλες σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο.»
Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι γίνονται ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνδέονται με διεθνείς συμφωνίες ή σε περιπτώσεις που πρόκειται για οχήματα, όχι όπλα. 
Οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας ξεκίνησαν να καταρρεόυν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν άρχισε εκτεταμένες διώξεις κατά χιλιάδων Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών
Το Βερολίνο αρνήθηκε να προχωρήσει στην έκδοση αιτούντων άσυλο που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και την ίδια στιγμή πάνω από δέκα Γερμανοί πολίτες, κυρίως τουρκικής καταγωγής, έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες.
Το Βερολίνο απαιτεί την αποφυλάκισή τους
Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτέλεσε και θέμα κατά την διάρκει του τηλεοπτικού ντιμπέιτ της Α.Μέρκελ με τον Μ.Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου 
Η Α.Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ πριν λίγες ώρες δήλωσε με νόημα ότι «έχουμε αλλάξει πολιτική έναντι της Άγκυρας»
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την απαγγελία κατηγοριών στους «ταμίες» του Ρ.Τ.Ερντογάν από την αμερικανική Δικαιοσύνη αλλά και στους σωματοφύλακές τους που ξυλοκόπησαν Κούρδους διαδηλωτές κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, τότε γίνεται κατανοητό ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία με πολλούς ισχυρούς πρώην συμμάχους και νυν αντιπάλους.
Έτσι στράφηκε εξολοκλήρου στην ρωσική πλευρά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε στην Ρωσία την προκαταβολή για την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 Triumph!
Αυτό συνέβη στις αρχές Αυγούστου, (η Daily Sabah, δημοσιεύει για πρώτη φορά μια συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά την μετάβασή του στην Αστάνα για τις συνομιλίες σχετικά με το συριακό με την Ρωσία και το Ιράν) και μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είπε αναφορικά με τις πιέσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να μην προχωρήσει η Τουρκία στην προμήθεια των S-400 ότι "Αφού το θέλουμε εγώ και ο πρόεδρος Πούτιν θα γίνει".
Αναφορικά με την τεράστια ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, είπε απλά ότι "Δεν μας έδιναν αυτά που ζητούσαμε ή τα έδιναν πολύ ακριβά. Και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία και να τα κατασκευάσουμε εμείς"!
Το pronews.gr είχε μεταδώσει στις 27 Αυγούστου ότι είχε υπογραφεί η συμφωνία, αλλά πλέον η είδηση, και μάλιστα δια χειλέων Ρ.Τ.Ερντογάν, ότι "Καταβλήθηκε ήδη το ποσό της προκαταβολής", δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα, τα οποία κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει, ειδικά η πολιτική ηγεσία, αλλά και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ.
Η παραλαβή τους θα ξεκινήσει το τέλος της άνοιξης του 2018.
Η τουρκική Αεράμυνα  εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ, από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.
Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει μια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο και την Χίο!
Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό  Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.
Από την Άγκυρα οι S-400 καλύπτουν όλη την κεντρική και δυτικήΤουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές του Αιγαίου.
Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναυστάθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!
Με άλλα λόγια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.
Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο: Θα μπορούν να καταρριφθούν αμέσως μετά την απογείωσή τους!
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Το τουρκικό S-400 σε συνδυασμό με τα F-35 πρόκειται να διαμορφώσουν ένα πανίσχυρο και επίφοβο σύνολο αεράμυνας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΠΑ θα ανατραπεί πλήρως.
Ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ: Θα τολμήσουν να "παγώσουν" την παράδοση των F-35  στην Αγκυρα; Αν δεν το πράξουν, σε 24 μήνες από σήμερα με εγκαταστημένους και επιχειρησιακούς τους S-400 και με τα 10 πρώτα F-35, να έχουν παραδοθεί, η Ελλάδα τίθεται υπό στρατηγική ομηρία.
Τεράστια η ευθύνη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αν δεν αντιδράσουν και δεν ενισχύσουν ανάλογα τις ΕΔ.
Οι Γερμανοί σταμάτησαν την εξαγωγή οπλισμού. Οι Αμερικανοί θα κάνουν το ίδιο; Ή θα το «καταπιούν»;
pronews