17.9.17

Ακιντζί προκαλεί: “Όταν στέκομαι δίπλα στον Αναστασιάδη καταλαβαίνει ότι Κύπρος δεν του ανήκει”!


Ο κατοχικός τοποτηρητής της Τουρκίας στην Κύπρο,Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στηνιστοσελίδα Haberler.com αναφέρεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ λέγοντας ότι  σε αυτό το πεδίο είναι απαραίτητη η συνεργασία και όχι η ένταση…

Ο Ακιντζί είπε ότι οι τουρκοκύπριοι θέλουν συνεργασία όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα για το μέλλον του νησιού και επιθυμούν τη συνεργασία και στα οικονομικά κέρδη τονίζοντας: «Θεωρούμε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου είναι κοινό». Η Τουρκία θα είναι ο πιο σύντομος, ο πιο οικονομικός  και ο πιο πρακτικός διάδρομος για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη δήλωσε ο Ακιντζί  και πρόσθεσε: «Φυσικά αν θέλετε να το κάνετε αυτό είναι το πιο λογικό. Αν δεν θέλετε να κάνετε αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε άλλους διαδρόμους, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία. Και στην Ε.Ε. υποστηρίζουν το σχέδιο αυτό. Ενώ υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι, σχεδιάζουν να περάσουν τον αγωγό από τα βαθιά ύδατα του Αιγαίου αντί της Μεσογείου».
Ο Ακιντζί που δεν λέει λέξη για τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα υποστηρίζει ότι οι τουρκοκύπριοι δεν θέλουμε να γίνουμε μειονότητα μέσα στην ‘ενωτική δομή’ της Νότιας Κύπρου. Δεν θέλουμε επίσης να γίνουμε η 82η επαρχία της Τουρκίας. Αυτό το λέω ειλικρινά. Ο λαός μας δεν το προτιμά. Και η Τουρκία δεν χρειάζεται την 82η επαρχία. Πολιτικά, δεν χρειάζονται νέα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να τα θέσουμε στην ατζέντα και να προκαλέσουμε αδίκως πονοκέφαλο στην Τουρκία. Δεν χρειάζεται να τα συζητήσουμε. Αλλά πρέπει να έχουμε μία υγιή και στενή σχέση με την Τουρκία. Έχουμε ανάγκη τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της οικονομίας και της πολιτικής καθώς και να κινούμαστε με πνεύμα αλληλεγγύης. Βλέπουμε ότι αυτή η ανάγκη θα συνεχιστεί, το αισθανόμαστε».
Τι λέει ότι θέλει ο τοποτηρητής της Τουρκίας στα κατεχόμενα;
«H φόρμουλα είναι απλή. Είτε θα δημιουργήσουμε μια δομή με δυο ιδρυτικά κράτη υπό μια στέγη, γιατί, είτε το αποδεχθούν είτε όχι, η ‘ΤΔΒΚ’ είναι μια οντότητα, μια πραγματικότητα. Είναι ένα κράτος, μπορεί να μην το αναγνωρίζουν άλλα είναι μια δομή. Είναι ένα κράτος, μια δημοκρατία, με την Βουλή του, την κυβέρνηση του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του και το πιο σημαντικό με το λαό του. Υπάρχουν ελλείψεις και λάθη μας. Αλλά είναι γεγονός και πραγματικότητα ότι αυτή η οντότητα είναι εκεί. Κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Είτε στο πλαίσιο μιας λύσης θα καταστήσουμε την οντότητα αυτή νέο ιδρυτικό κράτος ισότιμο με εκείνους και θα βρεθούμε υπό ομοσπονδιακή στέγη είτε θα συνεχίσουμε πλάι-πλάι ως δυο διαφορετικές στέγες. Δεν υπάρχει άλλος  δρόμος. Όταν το λέω αυτό, λένε ότι έγινα  θιασώτης της διάσπασης; Είμαι ένα άνθρωπος που αγωνίστηκε εδώ και έτη για τη λύση, για την ένωση στην Κύπρο, για μια ομοσπονδιακή δομή. Όμως αυτό δεν γίνεται μονάχα με τις δικές μας προσπάθειες. Και στην περίπτωση που δεν γίνει, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την περιουσία μας δεν θα φύγουμε και δεν θα γίνουμε η μειονότητα της ελληνοκυπριακής  πλευράς.
Απαντώντας σε ερώτηση  εάν ενοχλήθηκε από το έμβλημα της Κύπρου που φορούσε στο πέτο του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  απάντησε: «Το βλέπω ως γεωγραφικό σήμα. Δεν το αξιολογώ ως πολιτικό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό δεν ενοχλούμαι. ‘Όταν στέκομαι δίπλα του βλέπει ήδη ότι το νησί δεν του ανήκει και αυτό]το βλέπει και όλος ο κόσμος».
Προκλητικός ο “συναινετικός” δήθεν Ακιντζί ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο με θέμα «Συμπεράσματα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και για την Τουρκία υπό το πρίσμα των  πρόσφατων εξελίξεων» το οποίο διοργανώθηκε σήμερα (στο ξενοδοχείο  Wyndham Grand İstanbul Levent) στην Κωνσταντινούπολη από την  Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), καθώς και το Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης (KV).