6.9.17

Παλιά και φρέσκα ψέματα Θεσσαλονίκης

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όποιον κι’ αν ρωτήσεις, δεν έχει καμιά αμφιβολία: Για τον κ. Τσίπρα το βήμα της ΔΕΘ είναι ο… συνήθης τόπος των εκτελέσεων της αλήθειας!
Η δε υπερδραστηριότητά του των τελευταίων ημερών χρησιμεύει ως υπόβαθρο για να στήσει άλλο ένα σκηνικό ψεύδους και εικονικής πραγματικότητας.
Τα θεσσαλονικιώτικα ψέματα Τσίπρα ξεκινούν από το 2012.

Είχε πει τον Σεπτέμβριο του 2012:
«Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση», «Ήρθα για να σας καλέσω να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντας το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο της καταστροφής. Αντικαθιστώντας το μ' ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας». «Είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή».
Τότε, «στόχος» του ήταν «να διεκδικήσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953».
Είχε μιλήσει και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επανέφερε και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο και είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, υποσχόμενος ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α «θα καταθέσει προτάσεις νόμου για… «νέα σεισάχθεια» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»!
Και είχε δηλώσει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ προτεραιότητα του κόμματός του ήταν  η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Μετά ήλθαν τα ψέματα του 2013
Είχε πει: «Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα της λιτότητας.Χρειάζεται και μπορούμε να πετύχουμε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, πάγωμα πληρωμής, αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα του χρέους και αυτή είναι μια λύση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης γι’ αυτό και θα έχουμε συμμάχους τους λαούς της Ευρώπης σε αυτή την αναμέτρηση». «Εμείς νερό στο κρασί μας δεν πρόκειται να βάλουμε ακριβώς διότι πιστεύουμε ότι το κρασί μας είναι αυθεντικό και γνήσιο και είναι καλό κρασί». «Οι Τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». «Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό. Ξέρετε ότι αυτό δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Στον ιδιωτικό τομέα αναφερόμαστε. Έχει ένα ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος που αφορά το επίδομα ανεργίας». «Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πρότασή μας είναι εφικτή, είναι ρεαλιστική, έχει βάθος, έχει προοπτική».«Η πρότασή μάς είναι βιώσιμη, είναι ρεαλιστική και είναι και υλοποιήσιμη». «Ως εδώ, όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής! Κανείς πια δεν θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς». «Στην Ελλάδα μπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα. Ακόμα και το νερό, πηγή ζωής και αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα. Έβαλαν πωλητήριο στην ΕΥΑΘ, εφαρμόζοντας τη συνταγή που πρώτος εφάρμοσε ο δικτάτορας της Χιλής Πινοτσέτ».
Μετά ήλθαν τα ψέματα του 2014
«Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014». «Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ». «Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί». «Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων και επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο στα €12000 για όλους». «Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας». «Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων». «Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας». «Επαναφέρουμε άμεσα μαζί με τον κατώτατο μισθό το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Επαναφέρουμε το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας. Καταργούμε τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.» «Εμείς δεν υποσχόμαστε. Δεσμευόμαστε. Για αυτό και σήμερα σας παρουσιάσαμε όχι αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο».
Και βέβαια: «Είπαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται. Είπαμε κάτι χθες, προσέξτε το αυτό που είπαμε: Ότι εμείς δε θα φορολογήσουμε κανέναν με πλασματικές αξίες, κανέναν, είναι άδικο αυτό. Δεν μπορεί κάποιος να έχει ένα διαμέρισμα που κάποτε μπορεί να είχε 100 ευρώ και τώρα έχει 50 και να τον φορολογούμε με αυτό που κάποτε είχε, η εμπορική του αξία σήμερα είναι 50 και με αυτή την αξία πρέπει να φορολογηθεί». «Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα».
Μετά ήλθαν τα ψέματα του 2015
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη έχοντας προκηρύξει εκλογές και με το «παράλληλο πρόγραμμα» παραμάσχαλα.
Και είπε: «Η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για τη βελτίωση του δεν έχει επουδενί τελειώσει». «Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους». «Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων». «Τρίτο επίδικο της Συμφωνίας αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την επιτυχία αυτής της πολύπλοκης διαπραγματευτικής και διαχειριστικής προσπάθειας». «Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το σημείο η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή».
Μετά ήλθαν θα ψέματα του 2016
«Μετά από αυτό τον σκληρό γύρο της διαπραγμάτευσης, το πρώτο εξάμηνο καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι.
Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι δεδομένο». «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%».
(Ήταν τόσο… «δεδομένο» που υπέγραψε θηριώδη πλεονάσματα ως το 2022!
«Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας».
(Δεν μπορούσε να αποδεχθεί τίποτε λιγότερο και τελικά υπέγραψε τα πάντα και αναμένεται να υπογράψει και τα υπόλοιπα)
«Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές».
(Ως γνωστόν δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά)
Και βέβαια, «μοίρασε» και τα λεφτά που θα έπαιρνε από τις τηλεοπτικές άδειες (246 εκ.), ενώ είναι γνωστό ότι τελικά επέστρεψε και τις προκαταβολές.
Είχε μάλιστα το θράσος να πει πως «μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά κυρίως να αλλάξει η δημόσια εικόνα, αυτή που έχουμε όλοι όταν πηγαίνουμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και βλέπουμε μια νοσηλεύτρια, νοσηλευτή για 20 ασθενείς. Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς»!
Ενδεικτικά όλα τα παραπάνω, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει πει τόσα πολλά που χρειάζονται τόμοι για την καταγραφή τους.
Τώρα, περιμένουμε τα ψέματα του 2017…