25.9.17

Συζήτηση Τσίπρα – Όρμπαν: Περί ανέμων και υδάτων!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ουγγαρία, προκειμένου να παρουσιάσει τα φοβερά και τρομερά επιτεύγματα της κυβέρνησής του στον τομέα της υγείας – την ίδια εκείνη ημέρα ανακοινωνόταν πως η χώρα μας έπεσε (για την ακρίβεια… γκρεμίστηκε) από την 26η στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την υγεία των πολιτών.
Εκεί στη Βουδαπέστη, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό
Βίκτορ Όρμπαν
Από το δελτίο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού πληροφορηθήκαμε πως «η συζήτηση έγινε σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις»!

(Άρα ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλεί και να σέβεται τις απόψεις αυτών που εντός συνόρων αποκαλεί ακροδεξιούς)
Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι Τσίπρας και Όρμπαν συζήτησαν οτιδήποτε άλλο εκτός από το προσφυγικό και τη στάση της Ουγγαρία – το μέλλον της Ευρώπης, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.
Και εκεί, στο τέλος του δελτίου Τύπου, πληροφορηθήκαμε πως «παράλληλα συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαλόγου των βαλκανικών χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Βίζενγκραντ»!
Δηλαδή, την ώρα που η Ουγγαρία είναι η χώρα που (μαζί με Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) συνιστούν την Ομάδα του Βίζεγκραντ, η οποία κλείνει σύνορα, αρνείται να δεχθεί μετεγκατάσταση προσφύγων, υψώνει φράχτες και ζητά από την Ελλάδα να πάρει πίσω 3.000 πρόσφυγες, οργανώνει δημοψηφίσματα και εξωθεσμικές συνόδους κατά της υποδοχής προσφύγων, ο κ. Τσίπρας δεν είπε λέξη για όλα αυτά.
Αντίθετα, τα… είπε δυο μέρες αργότερα κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα.
«Οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας – λες και τους φράχτες τους βάζει η ομοιοπαθής Ιταλία!
Θυμίζω ότι η Ουγγαρία έχει χτίσει δύο φράχτες εκ των οποίων ο ένας, στα νότια σύνορά της, είναι «τεχνολογίας αιχμής» και μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στους ανεπιθύμητους για την χώρα, ενώ φέρει επίσης αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα από τα οποία ακούγονται «ουρλιαχτά» σε αρκετές γλώσσες.
«Προσοχή, προσοχή. Σας προειδοποιώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας», ακούγεται από τα μεγάφωνα του νέου φράκτη στα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί. «Αν καταστρέψετε το φράκτη, περάσετε παράνομα, ή επιχειρήσετε να περάσετε, αυτό θεωρείτε έγκλημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποιώ να μην διαπράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στην ζώνη διέλευσης», ακούγεται από το μεγάφωνο.
Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτε! Αντίθετα, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουδαπέστη, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης».
Όπως τους ενημέρωσε, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τού είπε πως έχουν γίνει κάποια έργα στο ομώνυμο χωριό. «Το Μπελογιάννης και τα μάτια σου, του είπα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας!
Δηλαδή, είπε στον Όρμπαν (που άλλη σκασίλα δεν είχε) να προσέχει το χωριό «Μπελογιάννης» σαν τα μάτια του, αλλά δεν βρήκε να του πει «τους πρόσφυγες και τα μάτια σου»!
Μιλάμε για τον Όρμπαν που στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει: «Πιστεύω πως αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να περιφρουρήσουν τα σύνορα τους, τότε πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, να επιτρέψουν στα άλλα κράτη της ΕΕ να διαφυλάξουν τα σύνορά της Ελλάδας»!
Μιλάμε για τον Όρμπαν, που στις 2 Οκτωβρίου 2016 διοργάνωσε δημοψήφισμα με αντικείμενο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ – τις οποίες απέρριψε το 98,2% των Ούγγρων, αλλά το αποτέλεσμα δεν κατέστη δεσμευτικό λόγω της χαμηλής συμμετοχής.
Τον Νοέμβριο του 2016 μάλιστα, κατετέθη (με πρόταση Όρμπαν) νομοσχέδιο στην ουγγρική Βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να προβλέπεται απαγόρευση της μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα (που δεν εξασφάλισε όμως τις απαραίτητες ψήφους).
Μιλάμε για τον Όρμπαν που υποστηρίζει πως η ΕΕ θα πρέπει να συλλάβει και να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους συγκεντρώσει σε επιτηρούμενους από την ΕΕ προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από τα σύνορα της Ένωσης, απ' όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο - ένα νησί, μια παραλιακή περιοχή στη Βόρεια Αφρική, όπως είπε σε συνέντευξή του.
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η ομάδα του Βίσεγκραντ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί «εκβιασμούς και διαταγές» από την ΕΕ και απορρίπτει τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Και μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Τσίπρα δηλαδή, ο Όρμπαν, απαντώντας σε επιστολή του Γιουνκέρ, κατήγγειλε τη «βία» του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας ότι θα αρνηθεί να επιτρέψει η Ουγγαρία να μετατραπεί σε μια «χώρα μετανάστευσης».
Την προηγουμένη, 6 Σεπτεμβρίου, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν το δικαίωμα να αναγκάζουν κράτη μέλη να υποδέχονται αιτούντες άσυλο, τονίζοντας πως το σύστημα ποσοστώσεων αποτελεί ένα «πρόγραμμα μετανάστευσης» και απορρίπτοντας την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.
Την ίδια μέρα, η ουγγρική κυβέρνηση είχε αποκαλέσει «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας νέες νομικές μάχες με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σημειώστε επίσης ότι την ίδια περίοδο με την επίσκεψη Τσίπρα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι, ακριβώς από τη Βουδαπέστη κάλεσε την Ουγγαρία να βελτιώσει την πρόσβαση για όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο και να βάλει ένα τέλος στις αποκαλούμενες συνοριακές «ζώνες διέλευσης», που, όπως ανέφερε, είναι στην ουσία κέντρα κράτησης.
Αλλά ο κ. Τσίπρας τους λεονταρισμούς τους κάνει εντός συνόρων.
«Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη. Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας που κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουν», είχε πει από το βήμα της Βουλής στις 30 Οκτωβρίου 2015.
Στη Βουδαπέστη, όμως, έχασε τη μιλιά του…
Και στο μεταξύ, εδώ στην Ελλάδα οι ροές αυξάνουν και πληθαίνουν.
Από τις 12 ως τις 14 Σεπτεμβρίου πέρασαν σχεδόν 600 άτομα, τα περισσότερα στη Λέσβο, με τις αφίξεις αυτές να ανεβάζουν σε αριθμό ρεκόρ για όλο το 2017 τον αριθμό όσων πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Και από την 1η ως τις 11 Σεπτεμβρίου πέρασαν στα νησιά πάνω από 1.000 πρόσφυγες!
Και από την 1η ως τις 17 Αυγούστου πέρασαν 1.421!
Αλλά ο κ. Όρμπαν συμφωνεί για τα κλειστά βόρεια σύνορά μας, αδιαφορεί για το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και δεν ενοχλείται καθόλου από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μιλά μαζί του περί ανέμων και υδάτων…