27.9.17

Αεροναυτική άσκηση «επάνω» στον «Παρμενίωνα» εξήγγειλε η Τουρκία: Απαιτεί την αλλαγή των περιοχών της άσκησης των ΕΔ!

Ίσως να είναι καλύτερα. Θα ασκηθούμε σε ζωντανούς στόχους...Juan
_______________
Με άσκηση που ξεκινά την ίδια ημέρα με την μεγάλη διακλαδική άσκηση των ΕΔ «Παρμενίων 2017» επιχειρεί η Άγκυρα να προκαλέσει νέα ένταση στο Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα με παράνομη NAVTEΧ η Τουρκία εξήγγειλε ναυτική άσκηση νότια της Καρπάθου η οποία ξεκινά την ίδια ημέρα (29 Σεπτεμβρίου) που ξεκινά και η μεγάλη διακλαδική άσκηση των ΕΔ.

Σύμφωνα με την παράνομη NAVTEX 962/17 η Τουρκία επιχαρεί να δεσμεύσει  μια μεγάλη περιοχή νότια της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης για ασκήσεις από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου ενώ ο «Παρμενίων» ξεκινά στις 29 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 6 Οκτωβρίου!
Φαίνεται καθαρά ότι η τουρκική στόχευση είναι σαφής: Η παρεμβολή δηλαδή τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων εν μέσω του «Παρμενιωνα» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Αλλά η Άγκυρα προχωρά και ένα παραπέρα. Ζητά από το ΓΕΕΘΑ την τροποποίηση τεσσάρων περιοχών στο Αιγαίο που έχουν δεσμευθεί για την διακλαδική άσκηση καθώς όπως ισχυρίζεται μέρη των περιοχών αυτών συμπίπτουν με αντίστοιχες τουρκικές ασκήσεις!
Όπως επισημαίνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ η Τουρκία δεν μπορεί να εκδίδει NOTAM ή NAVTEX εντός του FIR Αθηνών (αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες) και ως εκ τούτου είναι παράνομες.
Το παραπάνω μπορεί να γίνει μόνο με άδεια των αντίστοιχων ελληνικών αρχών εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από την Τουρκία.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν ακυρωτικές ΝΟΤΑΜ και NAVTΕX   προκειμένου να ειδοποιηθούν όλα τα εναέρια και πλωτά μέσα.
Η Τουρκία όμως δρώντας ως το Αιγαίο να είναι κυριολεκτικά το "προτεκτοράτο" της προχωρά σε παράλογες απαιτήσεις ζητώντας από την Ελλάδα να αλλάξει ή να τροποποιήσει περιοχές Εθνικών ασκήσεων εντός του FIR Αθηνών!
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αλλά αυτή τη φορά παραμονεύει ο κίνδυνος ενός σοβαρού αεροπορικού ή ναυτικού επεισοδίου. Από τη στιγμή που αεροσκάφη και πλοία από τις δύο χώρες θα ασκούνται σε μια στενή γεωγραφικά περιοχή.
Άλλωστε μόνο και μόνο το γεγονός, ότι οι τούρκοι επέλεξαν τις ημερομηνίες του «Παρμενίωνα» για την πραγματοποίηση της δικής τους άσκησης, φαίνεται ότι στόχος τους είναι η πρόκληση ενός σοβαρού συμβάντος στο Αιγαίο.
Η τουρκική παράνομη NAVTEX 962/17

pronews