27.9.17

Απαγωγή Παναγόπουλου: Ένοχος ο Βλαστός και άλλοι 14 κατηγορούμενοι


Ο Βλαστός κρίθηκε ένοχος και για τη δολοφονία Γούσιου - Τη Δευτέρα η απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων για τις ποινές και τυχόν ελαφρυντικά - Αθώοι τέσσερις κατηγορούμενοι

Σε αθωωτική κρίση για τέσσερις από τους 18 συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου, κατέληξε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που συνεδρίαζε στον Κορυδαλλό. Η ετυμηγορία των δικαστών ως προς το σκέλος της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων – την Δευτέρα αναμένεται η απόφαση για τα ελαφρυντικά και τις ποινές – έρχεται σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό.



Να θυμίσουμε ότι η απαγωγή του επιχειρηματία έγινε στις 12 Ιανουαρίου του 2009 και η απελευθέρωσή του, μετά την καταβολή λύτρων ύψους 30 εκατ. ευρώ, έγινε στις 20 του ίδιου μήνα. 

Καταρχάς, από τους 18 κατηγορούμενους, αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες, η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα καθώς και οι Γιάννης Θεοδωράκης, Χριστόφορος Λασηθιωτάκης και Γιαννης Καλογερίδης. 
Αντίθετα, ένοχοι για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009, κρίθηκαν ο Παναγιώτης Βλαστός ως ηθικός αυτουργός και οι Απόστολος Πετρακης, Χαραλαμπος Μουστακας ως φυσικοί αυτουργοί. Αθώοι για την απαγωγή κρίθηκαν οι τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες κατηγορουμένους και συγκεκριμένα οι Γιάννης Σκαφτούρας, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Γιώργος Κατσαγάννης.

Παν. Βλαστός: «Είμαι αθώος»


Ο Παν. Βλαστός εκτός από το ότι κηρύχθηκε ένοχος για τη απαγωγή του εφοπλιστή, οι δικαστές αποφάσισαν την ενοχή του και για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008. Συγκεκριμένα, ο Βλαστός κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός της πράξης της δολοφονίας ενώ ως φυσικός αυτουργός ένοχος κρίθηκε ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης. Για άμεση συνεργεία στην πράξη της δολοφονίας το δικαστήριο αναγνώρισε ενοχή και στον κατηγορούμενο Γιώργο Κατσαγάννη.

«Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν σκότωσα το Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση» είπε ο Παν. Βλαστός αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία του Γούσιου

Ακόμη, με την απόφαση του δικαστηρίου ο Παναγιώτης Βλαστός κρίθηκε ένοχος οπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας-όπως του αποδίδεται- κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή. Αντίθετα, ο Παν. Βλαστός απηλλάγη για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής.

Ο Γιαννης Σκαφτούρας καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ενώ για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα που αντιμετώπίζε κρίθηκε αθώος ή έπαυσε η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

Επιπλέον, με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, Βασίλης Στεφανάκος , που έχει αφεθεί ελεύθερος εδώ και περίπου ένα χρόνο, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ενω οι κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περι εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμεληματικές και παραγράφηκαν.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Βασίλης Στεφανάκος που ανακάλεσε το αίτημα μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου.

Ο εισαγγελέας


Πάντως, στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας , Δημήτρης Ασπρογέρακας, ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον κατηγορούμενο Χαράλαμπο Μουστάκα και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

«Η υπόθεση αυτή αποτελεί τον νομικό χάρτη του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας μας» τόνισε ο κ. Ασπρογέρακας στην αγόρευσή του στο δικαστήριο. Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί, ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, τα 30 εκατομμύρια από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου.

«Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν στην εποχή μας με μια δυναμική τεχνολογία από την πλευρά της αποκάλυψης των εγκληματικών πράξεων, τόσα εκατομμύρια προσημειωμένα να μην έχουν βρεθεί πουθενά τόσα χρόνια μετά… Αυτό το χρήμα καλύφθηκε. Ο αριθμός και μόνο προκαλεί ίλιγγο ακόμα και σε εκείνους που το έχουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασπρογέρακας.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί των ελαφρυντικών και των ποινών αναμένεται την ερχόμενη Δεύτερα.

Δηλώσεις συνηγόρων


«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Χαράλαμπου Μουστάκα. «Θεωρώ ότι η πρόταση του κυρίου εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου- και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή», τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού και της Ιωάννας Χήρας, κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης τόνισε: «Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών.»

Ο κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Ιωάννη Σκαφτούρου τόνισε:  «Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο.»

«Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση , αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.. Η προσδοκία για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές» τόνισε ο κ. Θεόδωρος Μαντάς συνήγορος υπεράσπισης.


protothema