31.8.17

Σκληρό «πόκερ» για την MDCA μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ: Μόνο για 1 χρόνο η ανανέωση χρήσης της Σούδας εν αναμονή των F-35


Επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018, αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρας η συμφωνία θα επεκταθεί για ένα χρόνο, αντί της πενταετούς καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο αίτημα δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας που έχει θέσει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ζητεί την δωρεάν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ μιας Μοίρας (20 μαχητικών) F-35, κόστους 2 δισ. μαζί με το κόστος εγκατάστασης, μέρους του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο "V" με ραντάρ AESA, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, δύο α/τ Arleigh Burke έστω το 2020 κλπ.
Το συνολικό πακέτο δωρεάν οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Ελλάδα για να προχωρήσει σε πενταετή υπογραφή που θα επέτρεπε σε επέκταση των εγκαταστάσεων ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας και θα περιλάμβανε και μεταχειρισμένα ελικόπτερα εφόδου UH-60L, ΤΟΜΑ Bradley M-2, μεταχειρισμένα άρματα μάχης Μ1Α1 κλπ.
Την απόφαση του πρωθυπουργού στήριξε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος, ο οποίος είναι και ο "αρχιτέκτονας" της πρότασης για δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, έναντι παραχώρησης βάσεων. 
Υπενθυμίζεται πως το πλέον σημαντικό σκέλος της συμφωνίας αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης στη Σούδα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών.
Πολύ σημαντική για την Ελλάδα θα είναι η δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο, που έχει προτείνει ο Π.Καμμένος στην Ουάσιγκτον, καθώς η Τουρκία επιμένει ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένα και δεν μπορούν να διαθέτουν ούτε μονάδες αυτοάμυνας. Μια τέτοια βάση θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν 100% την ελληνική θέση.
Η πρόταση αφορά την δημιουργία βάσης για στρατηγικής χρήσης UAV στην Μέση Ανατολή σε αντικατάσταση αυτών που επιχειρούν από την βάση του Ινστιρλίκ.
Η MDCAτέθηκε σε ισχύ από προχθές, 29 Αυγούστου, καθώς το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων που την καθορίζουν, αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πρακτικά, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώνει μια συμφωνία η οποία ετέθη για πρώτη φορά σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου του 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Ακόμη και το κείμενο που υπογράφουν ως συμβαλλόμενοι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που τίθεται σε διαπραγμάτευση τα τελευταία 27 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο τυπικό κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που αναρτήθηκε ως ΦΕΚ, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ούτε, βέβαια, για την αμοιβαιότητα αυτής, εν ολίγοις τα πιθανά ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα από την Ουάσιγκτον.
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι συζητήσεις είναι πολύ πιο ουσιαστικές, ιδίως στο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας, κάτι το οποίο φαίνεται από την αυξημένη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

pronews