4.8.17

Η στήριξη Τσίπρα σε Maduro μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βενεζουέλας


Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάζει τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Βενεζουέλα και να μην αναγνωρίζει τις εκλογές για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ωστόσο δεν προχωρά στην επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον Maduro. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη λήψη μέτρων εναντίον της Βενεζουέλας, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, προέκυψε εξαιτίας της ελληνικής αντίστασης. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το iefimerida και ο Ιάσονας Πιπίνης που επικαλείται κοινοτικές πηγές, η ΕΕ «δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή η ελληνική κυβέρνηση προέβαλε αντίσταση».
Η Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini δήλωσε πως «η Ε.Ε. λυπάται βαθιά για την απόφαση των Αρχών της Βενεζουέλας να συνεχίσουν με την δημιουργία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που έχει επιδεινώσει την κρίση» και διατρέχει τον κίνδυνο να καταργήσει άλλους δημοκρατικούς θεσμούς όπως είναι η Βουλή και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Maduro.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόφαση της Ε.Ε. τελικά δεν προβλέπει κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να διαδραματίσει έναν ρόλο πιο αποτελεσματικό στο μέλλον ως μεσολαβητής στην κρίση της Βενεζουέλας» φέρεται να υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «οποιεσδήποτε κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».
Στην επιβολή κυρώσεων διαφοροποιήθηκε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας που υποστήριξε πως «είναι προτιμότερη η διπλωματική οδός».
Σημειώνεται ωστόσο, ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές χθες το βράδυ ξεκαθάρισαν πως η Ελλάδα «δεν διαφοροποιήθηκε από την κοινή θέση», όπως μετέδωσε το skai.gr
Επιστολή για κυρώσεις από την Ε.Ε. κατά του Maduro, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, ζητούσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro και τα μέλη της κυβέρνησής του, σε επιστολή που είχε αποστείλει προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.
Το αίτημα του Antonio Tajani είχε γίνει στον απόηχο των συλλήψεων των ηγετών της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, Antonio Ledezma και Leopoldo Lopez, αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στον λαό της Βενεζουέλας που υποφέρει καθημερινά και να προχωρήσει σε μέτρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Σημειώνεται ακόμα ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον Nicolas Maduro «δικτάτορα», με τον πρόεδρο Trump να υπογραμμίζει ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, ανακοινώνοντας κυρώσεις στο καθεστώς, μεταξύ των οποίων απαγόρευση στον Maduro να μεταβεί στις ΗΠΑ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του στις ΗΠΑ και απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών Αμερικανών πολιτών μαζί του.

ΥΠΕΞ: Κανένα ελληνικό βέτο στη συζήτηση για τη Βενεζουέλα στις Βρυξέλλες
«Αντί να αναπαράγει ανακριβή δημοσιεύματα για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Βενεζουέλας κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες», το υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ να διαβάσει τις σχετικές δηλώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η ΕΕ, καθώς και τη δήλωση που η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέδωσε για το θέμα στο όνομα όλης της ΕΕ.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως είναι ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν θέμα κυρώσεων και ελληνικό βέτο, κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες και τονίζει πως δυστυχώς, η ΝΔ δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να επικαλείται ως ερωτήματα αυτά τα δημοσιεύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως ο χειρότερος σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική είναι τα κίτρινα δημοσιεύματα στον Τύπο.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει καθαρές απαντήσεις αναφορικά με τη θέση της απέναντι στο καθεστώς του Nicolas Maduro, αλλά και για τη στάση που τήρησε στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Ε.Ε. με αντικείμενο και την επιβολή κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-liberal.gr