17.8.17

Τέλος χρόνου: Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την παράδοση των πρώτων F-35A στην Τουρκία!


Τέλος χρόνου για τις αυταπάτες ορισμένων κύκλων των ελληνικών Επιτελείων και κυρίως για την πολιτική ηγεσία τόσο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όσο και την ίδια της ηγεσία της χώρας, περί πιθανής "καθυστέρησης" ή ακόμα και "μη παραλαβής" των stealth μαχητικών F-35 από την τουρκική Αεροπορια:
Ο κώδωνας κινδύνου που έκρουε επί τόσα χρόνια το pronews.gr, αλλά και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, περί της ανάγκης άμεσης λήψης ellhnik;vn αντιμέτρων που να έχουν ημερομηνία υλοποίησης το αργότερο το 2018, ηχεί ακόμα, αλλά μάταια...
Πριν λίγο ανακοινώθηκε από την Lockheed Martin ότι το πρώτο F-35 παραδίδεται στην τουρκική Αεροπορία την άνοιξη του 2018 και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν συνολικά παραγγελθεί 4 μαχητικά του τύπου, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν παραδοθεί 24 μαχητικά του τύπου!
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπαίνει στην ροή γραμμής παραλαβής των μαχητικών 5ης γενιάς, πραγματοποιεί ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός πλέον θα την χωρίζουν από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ολόκληρες γενιές μαχητικών αεροσκαφών και είναι η πρώτη φορά που αυτό θα συμβεί από τότε που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση το 1964.
Την σχετική ανακοίνωση της LM την αναδημοσιεύει σε tweet και ο Τόνι Οσμπορν, διευθυντής του Aviaton Week. To pronews.gr είχε προειδοποιήσει, βάσει πληροφοριών που είχε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τον Οκτώβριο του 2016 ότι σε 18 μήνες θα ξεκινήσει η παραλαβή των τουρκικών F-35 και ακολούθησε δύο εβδομάδες μετά και σχετεική επιβεβαίωση από το Reuters.
Το ζήτημα είναι ότι όπως απέδειξαν και οι Ισραηλινοί το αεροσκάφος είναι από μόνο του ένα σύνολο αισθητήρων που μπορεί να επιχειρεί κατά μόνας ή σε δυάδες αμέσως μετά την παραλαβή του.
Μόλις δύο μήνες μετά την παράδοσή τους στο Ισραήλ στο τέλος του 2016 χρησιμοποιήθηκαν από την ΙΑF σε επιχειρήσεις στην Συρία!
Τότε ο υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος σε συνέντευξή του στο μηνιαίο πολιτικό περιοδικό PRONEWS είχε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα ζητά από τις ΗΠΑ δωρεάν οικονομική βοήθεια για 20 (μία Μοίρα) μαχητικά F-35 και σε συνέχεια εστάλη αίτημα RfI αλλά έκτοτε ουδέν.
Σημειώναμε τότε ότι "Η εξέλιξη αυτή θα αποβεί καθοριστική για το ποιος θα έχει την κυριαρχία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ελληνική απάντηση τουλάχιστον μέχρι το 2020, οπότε θα έχει κηρυχθεί επιχειρησιακή η πρώτη τουρκική πολεμική μοίρα των F-35".
Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία προχώρησε αμέσως στην παραγγελία και τη δεύτερης παρτίδας των μαχητικών τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2021.
Με τον ρυθμό αυτό, μέχρι το 2025 θα έχει παραδοθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των 100 μαχητικών F-35 στην τουρκική Αεροπορία, προκαλώντας ασφυξία στον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, αν δεν ληφθούν "χθες" αποφάσεις για την ενίσχυση όχι μόνο σε επίπεδο αεροσκαφών, αλλά και επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δεύτερη τουρκική παρτίδα θα αποτελείται από 24 μαχητικά και η παράδοσή της ξεκινά το 2020.
Η Lockheed Martin κατασκευάζει τρεις παραλλαγές του F-35 για τις ΗΠΑ και άλλες 10 χώρες που σχεδιάζουν να αγοράσουν τα αεριωθούμενα μαχητικά: Βρετανία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Οπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι παραδόσεις στην ΤΗΚ ξεκινούν και θα κλιμακωθούν με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά δίμηνο μέχρι το τέλος του 2018 και μετά από το 2019 ένα αεροσκάφος το μήνα.
Αρα το 2020 θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση μιας Μοίρας η οποία αναμένεται να κηρυχθεί επιχειρησιακή μέχρι το τέλος του ίδιου έτους!
Οι παραδόσεις θα κλιμακωθούν από τα μέσα του 2020 και θα φτάσουν τα δύο αεροσκάφη το μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 αεροσκαφών, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023!
Τότε, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει και η παραλαβή των βλημάτων αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς, το υπερ-ταχύ Meteor της MBDA το οποίο με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα τα διανύει με ταχύτητα 6 Mach, αναμένεται να καταστήσει το F-35 όχι απλώς κυρίαρχο μαχητικό του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, αφού τα ισραηλινά F-35 που ήδη παραλαμβάνονται, δεν θα είναι εξοπλισμένα με Meteor.
Mέχρι στιγμής κανένα από τα F-35 που δοκιμάζουν σκληρά σε προσομοιώσεις μάχης οι Αμερικανοί δεν "καταρρίφθηκε" σε αερομαχίες με F-15E και F-16, αντίθετα "ρημάχθηκαν" από τα stealth μαχητικά σε αποστολές BVR, δηλαδή σε αερομαχίες χωρίς οπτική επαφή. 
Όπως αναφέρεται από την αμερικανική Αεροπορία τα αεροσκάφη και τα πληρώματα κατάφεραν ποσοστό διαθεσιμότητας κατά τις αποστολές 100%. Από τις 88 αποστολές που είχαν σχεδιαστεί πραγματοποιήθηκαν και οι 88 ενώ στα πλήγματα επιτεύχθηκε ευστοχία 94% με 15 από τις 16 κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12  που αφέθηκαν συνολικά να βρίσκουν το στόχο τους. 
Να σημειωθεί πως οι βολές ήταν με πραγματικά όπλα και όχι με προσομοιώσεις βολών. Η πρώτη  αξιολόγηση προς την IOC και η πρώτη άφεση GBU-12 είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου στη βάση Μάουντεν Χόμ από 6 F-35A τα οποία ανήκουν στην 31 Μοίρα δοκιμών και αξιολόγησης (TES) τα οποία πέταξαν από την ΑΒ Έντουαρντς στην Καλιφόρνια. 
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως το F-35 πέτυχε ένα εντυπωσιακό 8:0 έναντι των F-15E!
Το εξαιρετικό ραντάρ AESA AN/APG-82(V)1 (το συγκεκριμένο ραντάρ συνδυάζει τον επεξεργαστή του ρνατάρ APG-79 του F/A-18 Super Hornet και την κεραία του ραντάρ AESA APG-63(V)3 των F-15C παρά την μέγιστη απόσταση εντοπισμού συμβατικών μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ 144 με 185 χλμ. απλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει το F-35, κατά τα λεγόμενα της αμερικανικής Αεροπορίας!
Ακόμα και τα εκσυγχρονισμένα F-16 με ραντάρ AESA δεν μπορουν να σταθούν απέναντι στην "κατοστάδα" των τουρκικών F-35: Με RCS στα 0,0014 τ.μ. ένα νέο ραντάρ AESA θα μπορεί να το εντοπίζει επερχόμενο στα 20 με 35 χλμ.
Μόνο το Su-35 με το προηγμένο ηλεκτροοπτικο σύστημα που έχει "υπόσχεται" μια ακτίνα εντοπισμού στα 50 χλμ. αλλά δυστυχώς το Su-35 φαίνεται ότι με εισήγηση της ΠΑ τίθεται εκτός συναγωνισμού, για καθαρά πολιτικούς λόγους, παρ'ότι ομολογείται ότι και οικονομικά και επιχειρησιακά είναι εξαιρετικά συμφέρουσα η ρωσική πρόταση και θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα μέρος της με ανταλλαγές αγροτικών προϊόντων όπως έκανε η Ινδονησία με τα 11 Su-35 που αγόρασε.
pronews