29.8.17

Πλήρης κατάρρευση των ισλαμιστών: Το ISIS αποχωρεί ατάκτως από τα σύνορα Λιβάνου-Συρίας (βίντεο)


Mία πολύ σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στην Συρία όπου μετά από έξι χρόνια αιματηρού πολέμου η συρολιβανέζικη παραμεθόριος κηρύσσεται ασφαλής καθώς το καταρρέον ISIS εγκατέλειψε τις υπό έλεγχο περιοχές και αποχώρησε με αυτοκινητοπομπή με τις οικογένειες των μαχητών του χθες υπό τη συνοδεία Σύρων στρατιωτών, μετά από μάχες που κράτησαν μια εβδομάδα.

Μια σειρά ασθενοφόρων και λεωφορείων διασχίζουν την συριακή έρημο με κατεύθυνση την ανατολική Συρία όπου ακόμα το ISIS είναι ζωντανό αλλά όχι για πολύ ακόμα καθώς ακόμα και η Nτέιρ Εζόρ βρίσκεται πλέον υπό το στόχαστρο του συριακού Στρατού
Η αποχώρηση έβαλε ένα τέλος στην παρουσία ισλαμιστών στα σύνορα και είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένα το ISIS επέλεξε αυτόν τον ταπεινωτικό τρόπο για να αποχωρήσει καθώς μέχρι χθες αυτό συνέβη με μαχητές άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως με την Αλ Νούσρα και την Τζάις Αλ Ισλάμ (η οποία ελέγχει και το μεγαλύτερο μέρος της Ιντλίμπ).
Το ISIS συμφώνησε στην κατάπαυση πυρός που μπήκε σε εφαρμογή την Κυριακή μεταξύ του λιβανικού sτρατού στο ένα μέτωπο και της Χεζμπολάχ μαζί με τον συριακό στρατό στο άλλο. 
Oι ισλαμιστές είχαν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού θύλακά τους, ο οποίος εκτεινόταν εκατέρωθεν των συνόρων, από την απαρχή κιόλας των επιχειρήσεων που είχαν ξεκινήσει και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Σημειώνεται ότι προ ενός μηνός 8.000 ισλαμιστές είχαν εγκαταλείψει περιοχή του Λιβάνου μετά την αποφασιστική προώθηση του λιβανικού Στρατού και της Χεζμπολάχ εκδιώκοντας έτσι τους εξτρεμιστές από το λιβανέζικο έδαφος
Σύμφωνα με την Βυρητό η επίθεση δεν ήταν συντονισμένη με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ αλλά αυτό δεν  θεωρείται αληθές καθώς είναι βέβαιο ότι οργανώθηκε από το ρωσικό Επιτελείο το οποίο ως φαίνεται θα χρεωθεί τελικώς την οριστική ισλαμική ήττα και την επερχόμενη λήξη της συριακής σύγκρουσης
Η σιιτική Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη μάχη εναντίον των σουνιτών μαχητών στα σύνορα, και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές μέσα στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Άσαντ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, είπε χθες ότι η οργάνωση είχε δεχθεί την αποχώρηση του ΙΚ εν μέρει για να μάθει τί έγινε με εννιά λιβανέζους στρατιωτικούς που κρατούνταν ως όμηροι από το ΙΚ από το 2014. Στις δηλώσεις του σε τηλεοπτική του ομιλία πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοπομπή που μεταβαίνει στη Συρία περιλαμβάνει 308 μαχητές με τα μικρά όπλα τους και 331 πολίτες.
Το Ισλαμικό Κράτος θα παραδώσει ένα μέλος της Χεζμπολάχ που κρατούσε, καθώς και τις σορούς μελών της Χεζμπολάχ και ενός Ιρανού, μαχητές που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Συρία, είπε.
Στο τελευταίο στάδιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τις σορούς με τους μαχητές στην αυτοκινητοπομπή σε σημείο μετάβασης στη Συρία, είπε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι έντεκα μαχητές της οργάνωσης και επτά Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση στη δυτική περιοχή Καλαμούν, από τη συριακή πλευρά των συνόρων.
Η συνοριακή μάχη έχει τελειώσει με "την πλήρη απελευθέρωση λιβανικής γής και την ασφάλιση των συνόρων με τη Συρία", είπε.
Η Χεζμπολάχ και οι λιβανέζοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την εκκένωση της περιοχής ως παράδοση του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι μαχητές του ΙΚ με τις οικογένειές τους θα ταξιδέψουν με υψηλά μέτρα ασφαλείας στα μέτωπα του ΙΚ κοντά στο Αλ Μπουκαμάλ, στην ανατολική περιφέρεια της Ντεΐρ Αλ Ζορ», είπε πηγή της λιβανικής ασφάλειας. 
«Ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε συνεννόηση με το Ισλαμικό Κράτος κοντά στο Αλ Μπουκαμάλ για να οργανώσουν την μεταβίβαση των μαχητών στην περιοχή των τζιχαντιστών», είπε η πηγή.
Οι μαχητές του ΙΚ είχαν νωρίτερα κάψει τον βαρύ οπλισμό τους και όσα όπλα άφησαν στον συνοριακό θύλακα, σύμφωνα με μάρτυρες.
Η πλήρης εκμηδένιση του ISIS θεωρείται πλέον ζήτημα λίγων μηνών. Αυτό που απασχολεί πλέον είναι τι θα γίνει με τον ισλαμικό θύλακα της Ιντλίμπ όπου η Δύση σχεδίασε μια ακόμα προβοκάτσια εναντίον της Δαμασκού με μια χημική επίθεση κατά αμάχων που υποτίθεται έλαβε χώρα από τις συριακές δυνάμεις, αλλά και τι θα γίνει με την επικείμενη ίδρυση κουρδικού κράτους.
Ο πόλεμος θα τελειώσει τα σύνορα όμως θα είναι τα ίδια; Η Συρία θα διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα; Πολύ αμφίβολο
Πολύ αμφίβολο