24.8.17

Η ΑΕΚ επέστρεψε στα «σαλόνια» του Europa League: Διέλυσε με 3-0 την Μπριζ και πέρασε στους ομίλους! (βίντεο)


Μεγάλο βράδυ για τον κόσμο της ΑΕΚ καθώς είδαν την ομάδας τους να διαλύει την Μπριζ με 3-0 στο ΟΑΚΑ και να πέρνει πανηγυρικά την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League...
Μετά από έξι χρόνια, η ΑΕΚ επιστρέφει στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε μια νύχτα… μαγική και ονειρεμένη, οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ κατάφεραν να πάρουν μια σπουδαία νίκη και να φέρουν την ομάδα, που όλο αυτό το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2011 πέρασε πολλές φουρτούνες μέχρι να βρει νηνεμία στο ταξίδι της, και πάλι σε ευρωπαϊκά σαλόνια. Και η επιστροφή ήταν επική, θριαμβευτική, αντάξια της ιστορίας της. 
Η Μπριζ είχε την κατοχή της μπάλας σε όλο το παιχνίδι, αλλά η «Ένωση» είχε τις ευκαιρίες μην επιτρέποντας ταυτόχρονα στην αντίπαλό της να γίνει απειλητική. Είναι χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα ότι οι Βέλγοι πατούσαν με δυσκολία περιοχή. Kαταπληκτικό ήταν το διάβασμα του αγώνα από τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος όπως και στο πρώτο παιχνίδι στι Βέλγιο, έστησε εξαιρετικά την ομάδα του. 
Πολύ δυνατά μπήκε στο παιχνίδι η ΑΕΚ και μάλιστα μόλις στο 5ο λεπτό έχασε διπλή ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Ο Κλωναρίδης μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ με το αριστερό, αλλά η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι. Στην επαναφορά, ακολούθησε πλασέ του Λόπες, με το κακό πόδι του το δεξί, η μπάλα κόντραρε και βγήκε κόρνερ. 
Το δυναμικό ξεκίνημα της «Ένωσης» φάνηκε να αποσυντονίζει τους παίκτες της Μπριζ, οι οποίοι τα είχαν χαμένα και δεν μπορούσαν να οργανώσουν σωστά το δικό τους παιχνίδι, την ώρα που οι ποδοσφαιριστές του Μανόλο Χιμένεθ έλεγχαν απόλυτα τον αγώνα. 
Στο 12’ ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε φάουλ από την αριστερή πλευρά, η μπάλα έσκασε στον αγωνιστικό χώρο, δεν την ακούμπησε κανένας, ο Τσόσιτς δεν πρόλαβε να μπει στη φάση και η μπάλα πέρασε άουτ. 
Με τη συμπλήρωση του εικοσάλεπτου, η ΑΕΚ εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο,  οι παίκτες της ήταν φοβερά μαχητικοί με τους Βέλγους, παρά το γεγονός ότι είχαν την κατοχή (39% - 61%), να μην μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να γίνουν απειλητικοί. 
Η «Ένωση» έδειχνε να έχει πρόβλημα στην τελική πάσα και προσπαθούσε να απειλήσει κυρίως με στατικές φάσεις. 
Στο 27ο λεπτό ο Χόρβατ ανέτρεψε καθαρά τον Σιμόες, ο Λάζαρος ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι, έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα της Μπριζ και έγραψε το 1-0. Αυτό ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ της ΑΕΚ μετά τον Δεκέμβριο του 2011… 
Xρειάστηκαν κάποια λεπτά οι φιλοξενούμενοι για να… συνέλθουν, εξακολουθούσαν να έχουν την κατοχή, στο 28’ ο Ντιαμπί έκανε το σουτ, αλλά μπλόκαρε ο Ανέστης και οι παίκτες της «Ένωσης» παρέμεναν σοβαροί, κυρίως στην άμυνα απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο από την εστία τους. 
Σοβαρότητα στην άμυνα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση για την ΑΕΚ που έκανε το 2-0 στο 39ο λεπτό, όταν ο Λόπες έκανε εξαιρετική ενέργεια, έβγαλε τη σέντρα από αριστερά στην περιοχή, ο Χριστοδουλόπουλος έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, η μπάλα στο έδαφος και κατόπιν στο οριζόντιο δοκάρι για να έρθει ο Σιμόες και με κεφαλιά από κοντά να την στείλει στα δίχτυα. 
Με δυο αλλαγές στην ενδεκάδα και αποφασισμένη να πιέσει για να κάνει την ανατροπή μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο οι Βέλγοι. Στο 48’ ο Ντιαμπί έκανε το σουτ έξω από την περιοχή με το αριστερό, ο Ανέστης έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.
Στο 57' η ΑΕΚ βγήκε στην αντεπίθεση, ο Κλωναρίδης έβγαλε την πάσα στον Λόπες, ο Πορτογάλος, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους του αγώνα, έκανε το σουτ με το αριστερό μέσα από την περιοχή, η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι, ενώ στο 62’ σέντρα του Μάνταλου από αριστερά, έδιωξε με το ένα χέρι ο Χόρβατ. 
Ο Χιμένεθ έβαλε στο παιχνίδι τον Γιόχανσον, άλλαξε το 3-5-2 σε 4-2-3-1, με τον Αλμέιδα να μπαίνει και αυτός και να αντικαθιστά τον Κλωναρίδη στην κορυφή της επίθεσης. Η Μπριζ συνέχισε να πιέζει, αφήνοντας πάντως πολλούς κενούς χώρους στην άμυνά της. 
Στο 72' τακουνάκι του Αλμέιδα, ο Γιόχανσον έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, μπλόκαρε ο Χόρβατ. Καμία ουσιαστική ευκαιρία δεν είχαν οι Βέλγοι, την ώρα που η ΑΕΚ ήταν πιο κοντά στο τρίτο γκολ και θα μπορούσε να το πετύχει στο 77ο λεπτό, αλλά ο Γαλανόπουλος δεν κατάφερε να μπει καλά στη φάση και να βρίσκει αέρα μετά από προσπάθεια του Αλμέιδα. Γενικά ο 19χρονος μέσος δεν τα πήγε άσχημα ως κρυφός φορ, σε κάποιες προσπάθειες που πήρα στο τελευταίο 15λεπτό, αλλά δεν ήταν καλά τα τελειώματά του. 
Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν διαδικαστικά... Το τρίτο γκολ για την ΑΕΚ μπορεί να μην ήρθε στο 88', όταν οι παίκτες της βγήκαν εξαιρετικά στην αντεπίθεση, ο Γαλανόπουλος έβγαλε πολύ ωραία στον Αλμέιδα, αυτός έκανε το σουτ με το αριστερό μέσα από την περιοχή και ο Χόρβατ έδιωξε, αλλά τελικά σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και πάλι με τον Σιμόες, ο οποίος έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην σπουδαία νίκη - πρόκριση. 
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε παίκτες και οπαδούς να στήνουν ένα τρελό πάρτι στο ΟΑΚΑ. Γιορτή και πάλι για τους «Ενωσίτες» που πέρασαν πολλά, στάθηκαν στο πλευρό της ομάδας τους στα δύσκολα και τώρα βλέπουν μπροστά τους και άλλα μεγάλα και σπουδαία... 
Οι ενδεκάδες των ομάδων: 
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Λόπες (60’ Γιόχανσον), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος, Κλωναρίδης (67’ Αλμέιδα), Χριστοδουλόπουλος (78’ Γκάλο).

Μπριζ (Ιβάν Λέκο): Χόρβατ, Παλάσιος (46’Κουλς), Ένγκελς, Ντένσβιλ, Φόρμερ, Νακάμπα, Βανάκεν, Ντε Μποκ, Ντιαμπί, Φόσεν (46’ Ρεφαέλοφ), Ντένις (59’ Λιμπόμπε).
Διαιτητής: Χεσούς Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)
pronews