18.8.17

Η Βουλγαρία στέλνει στρατό στα σύνορά της με την Τουρκία


Στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορά της με τη Τουρκία στέλνει η Βουλγαρία . 600 στρατιώτες θα αναλάβουν να ελέγχουν τη ροή μεταναστών από τη Τουρκία.

Ο υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η αποτυχία της ΕΕ να σταματήσει τους μετανάστες δικαιολογεί αυτή την κίνηση.
Ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας Κρασίμιρ Καρακατσάνουφ δήλωσε  ότι σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις  για να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία και να σταματήσει κάθε πιθανή ροή μεταναστών.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt,  δήλωσε ότι σχεδιάζει να διαιρέσει την παραμεθόρια περιοχή της χώρας του με την Τουρκία σε πέντε ζώνες όπου θα περιπολούν τα στρατιωτικά τμήματα.
“Θα στείλουμε στρατό σε καθεμία από αυτές τις ζώνες”, δήλωσε ο Καρακατσάνουφ.
Ο υπουργός Άμυνας δικαιολόγησε τη μετάβαση στη γερμανική εφημερίδα, λέγοντας ότι είχε εντοπίσει πόσο αποτελεσματικότερος ήταν ο στρατός για τη φύλαξη μιας συνοριακής περιοχής .
Δήλωσε επίσης ότι η κίνηση είναι απαραίτητη μετά την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τους μετανάστες. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να δεχόμαστε  λαθρομετανάστες στην Ευρώπη,” είπε. “Πρέπει να αναπτύξουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μέρη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, προστατεύοντας παράλληλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ένοπλη δύναμη, αν χρειαστεί”.
Ο βούλγαρος υπουργός δήλωσε επίσης ότι πιστεύει  ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ευρώπη είναι οικονομικοί μετανάστες που έρχονται για προσωπικό όφελος και όχι για να ξεφύγουν από τη δίωξη. «Δεν φοβούνται για τη ζωή τους, θέλουν μόνο να ζήσουν σε μια πλούσια δυτική χώρα», είπε.
Η Βουλγαρία είδε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να διέρχονται στη δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης των μεταναστών. Έκτοτε, τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία σφραγίστηκαν  με συρματοπλέγματα.
Ο Günter Burkhardt,  πρόεδρος του ομοσπονδιακού οργανισμού δικαιωμάτων των μεταναστών Pro Asyl, καταγγέλλει τη βουλγαρική πρόταση ως παραβίαση τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και του διεθνούς δικαίου.
militaire