31.8.17

ΥΠΕΞ: «Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας»

Αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα εισέλθει ποτέ στην ΕΕ η Αλβανία εάν δεν σταματήσει να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή της πορεία, απηύθυνε το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα το τελευταίο διάστημα με τις περιουσίες των Ελλήνων

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών της Χειμάρρας ως προς το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης, δήλωσε: «Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Ο δήμος της Χειμάρρας με υποστήριξη και παρότρυνση από την αλβανική κυβέρνηση Έντι Ράμα η οποία έχει αποδειχθεί το λιγότερο εθνικιστική, έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο οικιστικής ανάπλασης του δήμου λόγω... τουρισμού, όπου δεκάδες οικόπεδα Ελλήνων μειονοτικών θα απαλλοτριωθούν, ενώ κτίρια που ανήκουν σε μέλη  της ελληνικής μειονότητας έχουν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται με σκοπό οι Έλληνες της περιοχής να μην έχουν πλέον τους «βωμούς και τις εστίες τους» στην περιοχή.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει η ιδιοκτησία αποτελεί τον  βασικό λόγο παραμονής κάποιου σε μια συγκεκριμένη χώρα. Η ιδιοκτησία είναι το πιο βασικό συστατικό παρουσίας μιας μιας μακραίωνης μειονότητας σε έναν τόπο.
Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπωντας την ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης ελληνικής μειονότητας. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου και είναι πιο εύκολο να «μεταφερθείς» αλλού.
Η κυβέρνηση Ράμα οδεύει προς την «τελική λύση» ακριβώς όπως έκαναν ολοκληρωτικά καθεστώτα στο παρελθόν όταν προχωρούσαν σε εξανδραποδισμούς εθνοτήτων από τα υπό έλεγχο εδάφη τους.
Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη η αλβανική αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές Ελλήνων μειονοτικών, για να καμθεί το ηθικό της μειονότητας.
Η περιοχή δεν είχε ζήσει κάτι τέτοιο ούτε επί Χότζα
Κάτοικοι της περιοχής, η Ομόνοια και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.
Στο ανοιχτό κάλεσμα τονίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αφορά στην αρπαγή λίγων σπιτιών ή κάποιων κτημάτων αλλά στην αρπαγή της πατρίδας.
«Πρόκειται για προσπάθεια αρπαγής όλης της Χιμάρας. Κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Η διατράνωση της αντίστασης μέσω της διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο είναι χρέος όλων μας»
Εν τω μεταξύ, φορείς της μειονότητας συγκεντρώνουν υπογραφές σε κοινό υπόμνημα με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση και με αίτημα να αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από έξι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ανάπλασης.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα και ύστερα από σειρά προκλητικών ενεργειών και εμπρηστικών δηλώσεων αφαιρέθηκε με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική υπηκοότητα από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο.
pronews
_________________________________________
Πότε θα σεβαστούν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, όταν θα τους έχουν πάρει όλες τις περιουσίες;
Αυτές οι χλιαρές αντιδράσεις δεν αποδίδουν...
ΑΛΕΞ