5.8.17

Τουρκία: Βαρβαρότητα χωρίς τέλος


Τον εξευτελισμό και τον ξυλοδαρμό προσφύγων από τη Συρία αποκάλυψε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK με ντοκουμέντα που είχαν μαγνητοσκοπήσει οι ίδιοι οι Τούρκοι φαντάροι που συμμετείχαν στο συμβάν.
 Στις φωτογραφίες οι πρόσφυγες εμφανίζονται να φορούν παντελόνια και γαλότσες, αλλά και κίτρινα, ροζ και κόκκινα γυναικεία εσώρουχα

Το περιστατικό, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα σημειώθηκε στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, λίγες μόνο ημέρες αφότου Τούρκοι στρατιώτες συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό Σύρων προσφύγων.

Η σύλληψη των Σύρων προσφύγων πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας στην επαρχία Χατάϊ (Αντιόχεια) . 

Κατά τις τουρκικές αρχές οι Σύροι πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Ο συλλογικός εξευτελισμός τους άρχισε λίγο αργότερα όταν οι Τούρκοι φαντάροι ξυλοκοπώντας τους ανάγκασαν να ενδυθούν με γυναικεία εσώρουχα και να «ποζάρουν» στον φακό των κινητών τους τηλεφώνων. Από τα πρόσωπα των προσφύγων αντιλαμβάνεται κανείς την ένταση του εξευτελισμού και τον φόβο.



Στις φωτογραφίες οι πρόσφυγες εμφανίζονται να φορούν παντελόνια και γαλότσες, αλλά και κίτρινα, ροζ και κόκκινα γυναικεία εσώρουχα αντίστοιχα και να στέκονται δίπλα από ένα τανκ. 



Τις εικόνες των προσφύγων ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την 1η Αυγούστου ο Σύρος δημοσιογράφος Ahmad Alkhatib.



«Ξανά και ξανά Τούρκοι στρατιώτες προσβάλλουν Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία. Οι Σύροι ακόμη υβρίζονται», ήταν το σχόλιο του Alkhatib πάνω από τις φωτογραφίες που ανέβασε.

Η ανάρτηση του Σύρου δημοσιογράφου
Η ανάρτηση του Σύρου δημοσιογράφου


Όπως επίσης έγινε γνωστό οι εν λόγω στρατιώτες βιντεοσκόπησαν την επίθεση με κλωτσιές και βρισιές εναντίον τεσσάρων νεαρών προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα. 

Το βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ο ένας από τους τέσσερις στρατιώτες, η σκιά του οποίου φαίνεται στο πλάνο, τραβούσε σε βίντεο τις αποτρόπαιες πράξεις των υπολοίπων τριών. 

Ο ένας από τους πρωταγωνιστές του βίντεο ακούγεται να ρωτά τους πρόσφυγες: «Θα ξανάρθετε στην Τουρκία; Βούλωσέ το! Μην φωνάζεις», ενώ ένας άλλος απεικονίζεται να κλωτσά έναν Σύρο ακόμη και όταν τον έχει ρίξει στο έδαφος. 

Σημειώνεται πως μετά τη δημοσίευση του περιστατικού ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών στους στρατιώτες. Επίσης, το δικαστήριο της επαρχίας Χατάι της νότιας Τουρκίας καταδίκασε τους τρεις από τους τέσσερις, όπως ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή.


Η ισλαμική αστυνομία τους μάρανε


Πολύ βορειότερα, στα Δαρδανέλια για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, αστυνομικός ντυμένος με κελεμπία και σαρίκι ποζάρει στο τιμόνι περιπολικού της αστυνομίας. Φέρει την τυπική γενειάδα των ισλαμιστών και θυμίζει την θρησκευτική αστυνομία που είναι ο φόβος και ο τρόμος στη Σαουδική Αραβία. 

Ο αστυνομικός με το σαρίκι και την κελεμπία
Ο αστυνομικός με το σαρίκι και την κελεμπία


Το περιστατικό καταγγέλθηκε και διενεργείται κατά τις αρχές έρευνα. Η εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσιεύει την είδηση στο πρωτοσέλιδό της αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει και κανενός το αυτί στη χώρα του ανατέλλοντος νέο-ισλαμισμού.


zougla.gr