1.8.17

Ιταλική ασπίδα προστασίας στην Κύπρο – Τι δήλωσε η υπ. Άμυνας της Ιταλίας για τα ενεργειακά


Τη θέση ότι οι προοπτικές από τη δραστηριοποίηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικές για όλη την Ευρώπη εξέφρασε  η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η Ιταλίδα Υπουργός Άμυνας έτυχε το απόγευμα επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας, στο πλαίσιο των οποίων υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής και Αμοιβαίας Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών. Αργότερα η κ. Πινότι έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο κ. Φωκαΐδης.
Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, μέσω διερμηνέα, η Ρομπέρτα Πινότι έκανε λόγο για μια επίσκεψη καρδιάς, η οποία αναδεικνύει τους μεγάλους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας. «Υπάρχει μια κοινή ιστορία, μια κουλτούρα που μας ενώνει, έχουμε κοινές αξίες, έχουμε κοινά εμπόδια, δυσκολίες και προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε. Σημείωσε πως συζήτησαν με τον Χριστόφορο Φωκαΐδη για την ευρωπαϊκή άμυνα, για το πώς μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και στο πλαίσιο PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) και σε διμερές επίπεδο, ξεκινώντας από την ασφάλεια της θάλασσας, η οποία μας ενώνει, όπως είπε, και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα με ασκήσεις και κοινά προγράμματα. Είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση εξέτασαν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου όπλων αλλά και το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Υπογράμμισε ότι συζητήθηκε το θέμα της ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως το χαρακτήρισε, υπενθυμίζοντας ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ και επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές από τη δραστηριοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντικές για όλη την Ευρώπη.
«Πρέπει να εργαστούμε για την ασφάλεια, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, και θέλουμε να δουλέψουμε για το μέλλον της Ευρώπης και μια ανθούσα οικονομία» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε ότι Κύπρος και Ιταλία, ως δύο μεσογειακές χώρες, που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές, δύο χώρες δεσμευμένες στην προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης, συνεργάζονται για την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων, τα οποία ταυτίζονται με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απαραίτητο και καθοριστικό στοιχείο, προκειμένου να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.
«Γι’ αυτό, και είναι άκρως επίκαιρη η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, σε σχέση με την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε. Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία με την Ιταλίδα ομόλογο του να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν σε βάθος τις σημαντικότατες αυτές πρωτοβουλίες, τις οποίες και υποστηρίζουν, όπως ανέφερε.
«Η προώθηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας και η εγκαθίδρυση δομών και διαδικασιών γενικότερα, που αναβαθμίζουν σημαντικά την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μιας κοινής άμυνας, που να υπηρετεί την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, μας βρίσκουν σύμφωνους», τόνισε.
Ο κ. Φωκαΐδης συνέχισε λέγοντας ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη αστάθεια και ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως και στην κεντρική Μεσόγειο βεβαίως, αποτελούν πηγή συνεχούς απειλής για ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέροντας ότι ενημέρωσε την κ. Πινότι για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης περιφερειακής πολιτικής, με διμερείς αλλά και τριμερείς συνεργασίες με όλες τις γειτονικές χώρες.
«Οι αμυντικές συνεργασίες ιδιαίτερα, που έχουμε οικοδομήσει με όλες τις χώρες της περιοχής, επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών, της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και στην προαγωγή της θαλάσσιας και της ενεργειακής ασφάλειας, ενόψει και των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών για την Ανατολική Μεσόγειο. Ενεργειακών προοπτικών που έχουν στρατηγική σημασία για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να αναβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο της, ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και ως καταλύτης για περιφερειακή συνεργασία, με βασικό γνώμονα πάντα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων, των αρχών και των κανόνων της ΕΕ.
Σημείωσε επίσης ότι ενημέρωσε την Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας για την εξέλιξη των ενεργειακών δραστηριοτήτων και σχεδιασμών της κυπριακής κυβέρνησης, δεδομένου του ενδιαφέροντος και της σημαντικότατης συμμετοχής της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης που θα τερματίζει τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών και της διαίρεσης μιας ευρωπαϊκής χώρας.
«Μιας λύσης θα επανενώνει την Κύπρο, κατοχυρώνοντας πλήρως τα δικαιώματα όλων των πολιτών της και των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει και εγγυάται η ίδια η ΕΕ», ανέφερε.
Είπε τέλος ότι η υπογραφή σήμερα της Συμφωνίας για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη των στενών και φιλικών σχέσεων Κύπρου – Ιταλίας, αλλά και της βούλησής από πλευράς της Κύπρου για ενίσχυση και να αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας. Η κ. Πινότι αναχωρεί από την Κύπρο αργά το βράδυ της Δευτέρας.
tribune